Във Враца и Монтана крадат най-много ток

Плантация за марихуана се захранвала незаконно с електричество

Враца и Монтана са областите, в които се краде най-много ток. Това става ясно от данни на електроразпределителното дружество на Западна България ЧЕЗ.

Според тях през първата половина на тази година са откраднати общо 13 655 мегаватчаса електроенергия – колкото е потреблението на град Враца и околните му села за цял месец.
Близо 50 000 проверки по сигнали и в зони с повишен разход на ток са извършили екипите на отдела за борба с кражбите на ток на енергото. Акции срещу незаконни присъединявания към електроразпределителната мрежа и манипулация на електромери вече се провеждат не само денем, но и във вечерните часове, както и през почивните дни, уточниха от дружеството.
При констатиране на нерегламентирано потребление дружеството има право да дотаксува електроенергия за три месеца назад, въпреки че често кражбите са продължавали по-дълго време, обясняват от ЧЕЗ.
През юли инспекторите са хванали дръзка кражба на ток в село Любовище, община Сандански. Към електроразпределителната мрежа била незаконно свързана инсталация за отглеждане на марихуана. Балансовият електромер, който отчита консумацията на електроенергия на целия район, бил манипулиран, разкрили от екипа на ЧЕЗ. Когато възстановили работата на контролния електромер, се установили сериозни загуби на електроенерия и при проследяване на връзката електротехниците стигнали до инсталацията. Инспекторите хванали също свързване на казино при Драгоман направо за трафопост.
Въпреки изобретателността на крадците и техническите средства, които използват, от ЧЕЗ предупредиха, че извършват редовни проверки със специална апаратура и няма механизми на кражби, които да не могат да се разкрият. Чрез балансовите електромери те проследяват консумацията на дадени райони и откриват загубите на ток при незаконните връзки и манипулация на уредите.
Кражби на ток отчитат и от енергоразпределителното дружество за Югоизточна България ЕВН. За първите шест месеца на тази година са откраднати 3219 МВтч на стойност 637 хил. лв., съобщиха от дружеството за „Телеграф“. Година преди това кражбите са били почти два пъти повече – 5 138,6 МВтч за 962 хил.лв.

Подобни статии