Във време на пандемия: китайският юан поскъпна, аржентинското песо се срина

Бразилският реал и аржентинското песо са валутите с най-силен срив в коронакризата, пишат чужди медии. Валутите на двете най-големи южноамерикански държави се се сринали, като курсът им спрямо щатската валута за времето на пандемията е паднал с 34%. Днес за един щатски долар в Бразилия се даваха по 5,32 реала. Курсът на аржентинското песо пък бе на ниво от 80,2 песо за долар.

Паричната единица на най-голямата балканска държава - Турция пък се е обезцени от началото на пандемията спрямо долара с цели 29 на сто. Днес по обяд курсът на турската лира бе 7,61 лири за един щатски долар. Цената пък на валутата на еврозоната бе 9,04 лири за едно евро.

Руската рубла също понесе голям удар от началото на кризата с китайския коронавирус и девалвира с 23%. Днес курсът й беше над 76 рубли за щатски долар, а за едно евро трябва да се плащат над 90,3 рубли. Южноафриакнският ранд регистрира обезценяване в рамките на 11% и днес с един долар можеше да се купят над 15 ранда.

В времето на пандемията обаче поскъпна китайският юан, който от началото на годината качи курса си с около 6,5% спрямо долара. Нарастване на котировките спрямо останалите валути е отчетено и при японската йена и швейцарския франк.

Подобни статии