Във Второто българско царство отсичали глави за монети менте

Боляри и производители на пари в Средновековието превзеха Трапезица

Авиоинженерът Петър Стефанов показва как се секат средновековни монети.

След повече от 800 години средновековна България отново оживя на хълма Трапезица във Велико Търново. Членовете на местния клуб „Традиция” показаха възстановки на бита, начина на живот, оръдията на труда и въоръжението на българските войници от времето на Второто българско царство.

Облечени в старинни носии боляри и войници демонстрираха своите умения в ловкото боравене с оръжия, изработени по автентични рисунки и скици. Пред туристите бяха представени мечове, боздугани и бойни брадви, с които българските войни от времето на братята Асеневци са громили враговете. 

Наред с въоръжението на хълма Трапезица членовете на търновския клуб „Традиция” показаха и технологията на сечене на монети в Средновековието в България. Парче мек и ковък метал се поставя между две преси на матрица и с няколко силни удара на чука от страна на монетаря то се превръща в монета. Любопитното е, че в средовековната българска държава отделните социални слоеве от населението са можели да търгуват и да притежават само определен тип монети. Обикновените хора от народа са нямали право да притежават златни или сребърни монети, а само медни. Ако у тях при проверка били намерени жълтици, селяните били подлагани на наказание. Сурови наказания се налагали и на средновековните фалшификатори на парични знаци. Най-честото такова било свързано с отделяне на главата от тялото или отсичане на ръката, обяснява Петър Стефанов. Мъжът е авиационен техник, но хобито му е сеченето на средновековни монети.

На хълма Трапезица за пръв път след повече от 800 години бе показан и средновековен детски театър с приказката за лошия вълк, който попада в капан, и спасилите го две малки мишлета. Оказва се, че театърът в българските земи е съществувал още в онези далечни векове по панаирите и се е радвал на голямо внимание не само от децата, но и от възрастните.

Подобни статии