Възнесението Господне е ден на спасението

10 юни е празник и на хлебари, сладкари, шофьори, строители, хотелиери и цветари

Шест седмици след Великден православната Църква чества празника Възнесение Господне (10 юни). Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Възкресението на Божия син. Тогава имен ден празнуват Спас, Стас, Спасимир, Сотир и производните им женски имена, свързани със старинната дума "спасител".

Денят е и професионален празник на хлебарите, тъй като хлябът и вярата в Бог са неотменна част от битието на българина. Защото както спасението на реколтата, така и тялото и душата ни са поверени именно на Всевишния. В последно време денят е установен още като професионален ден на сладкари, шофьори, строители, хотелиери и цветари.

Библия

В основата на честванията стои библейският момент с Възнесението на Господ Бог и Спасител Иисус Христос. Още докато бил с учениците си, преди своите страдания, Христос им обещал, че ще им изпрати Светия Дух, казвайки: „За вас е по-добре Аз да замина; защото, ако не замина, Утешителят няма да дойде при вас” (Йоан 16:7).

След Възкресението си от мъртвите в продължение на 40 дни Господ се явявал на апостолите и приемал храна пред тях, за да ги увери, че е самият Той и е възкръснал. Именно в тия дни (от Възкресение до Възнесение Господне) Господ им изяснявал тайните на Царството Божие.

Човечество

Според теолозите този празник е наречен от народа ни Спасовден, тъй като с възнесението на Христос се завършва делото на спасението на грешното Човечество. Иисус отива на небето, за да могат всички повярвали в него да бъдат изкупени и спасени. А възнасянето в човешко тяло, пък обожавало човешката природа.

Според светото писание на четиридесетия ден от Възкресението си Иисус се явил за последен път на своите ученици, беседвал с тях и ги извел от града на Елеонската планина, която е на около два километра от Йерусалим. Като се изкачили горе, Христос вдигнал ръце да ги благослови. В този миг, Той се отделил от земята и, подет от облак, се издигнал бавно към небето при своя небесен Отец. Апостолите се поклонили на Възнасящия се Господ и не могли да откъснат поглед от чудната гледка.

Отдясно на Отца

Свети отци обаче учат, че отлитайки от нашия свят, не значи, че Иисус е изоставил човека. Макар възнесъл се и седнал отдясно на Отца, Той бил не само със Своите ученици през време на земния си живот, но и с техните приемници по вяра, с приемниците на техните приемници и така до наши дни. Следователно Възнеслият се Иисус е и днес с хората, които му се молят и вярват в него. Или както Спасителят казва: „..защото дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях”( Мат.18:20).

Любовта на Спасителя към човека е самата Божия любов, а тя е вечна. Тя никога не секва, защото Бог е любов. А онези, които го следват и изпълняват заповедите му: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици ако любов имате помежду си” (Йоан, 13 :35).

 

На Запад честват Велики четвъртък

Възнесение Господне се чества не само от православни, но и от католици и други християнски деноминации. В различните части на света времето му варира между 30 април и 5 юни. Някъде е установено да се нарича още „Велики четвъртък“ (при методисти и англикани) , като понякога се мести и в неделята с цел повече хора да го почитат.

Спазването на този празник е от голяма древност. Бащата на църковната история Евсевий Кесарийски намеква за честването му още през IV век. В началото на V век, Свети Августин казва, че говори за деня по начин, който показва, че това е било всеобщото спазване на Църквата много преди неговото време. Често се споменава за това и в писанията на Св. Йоан Златоуст, Свети Григорий Нисийски. Античен труд на Етерия говори, че на този празник е имало бдение в храма, построен над пещерата в Витлеем, в която Христос традиционно се счита за роден.

Подобни статии

 • Провиралка дарила император Юстиниан с наследник

  Провиралка дарила император Юстиниан с наследник

  Мегалитно светилище лекува безплодие край село Лиляч

  Скала, наподобяваща женско седалище, лекува безплодие. Тя е част от цял мегалитен комплекс - над село Лиляч в община Невестино, Кюстендилско. Мястото е известно сред местните като Провиралото и хората открай време му приписват феноменални сили. Възрастни хора в района разказват, че светилището е дарило с рожби хиляди семейства от древността до наши дни. Сред тях е бил самият император Юстиниан I (527-565), който първи отвел жена си Теодора.

  44
 • Кърпата на Вероника носи победи и лекува

  Кърпата на Вероника носи победи и лекува

  Неръкотворният образ на Христос се появил върху ленено парче плат

  Убрус, или Образ неръкотворен. Така е известна една от най-свещените реликви на християнството, свързана с последения път на Иисус към Голгота. Тя представлява парче ленен плат, на което се представя единствено главата на Божия Син. Изображението е известно в Западна Европа като Манадильон, или Кърпата на Вероника, а в Русия като Спас Нерукотворный.

  80
 • Свети Петър Атонски - воин, аскет и отшелник, който общувал със светиите

  Свети Петър Атонски - воин, аскет и отшелник, който общувал със светиите

  Петър Атонски е християнски аскет, атонски отшелник и светец, почитан на 12 юни от Православната църква и, заедно със събора на всички монашески отци от Атон, от Католическата църква. Той е от гръцки произход и по професия е войник. Воювайки срещу арабите, той е заловен, окован и хвърлен в затвора, след което прекарва дълго време в град Амари в близост до река Ефрат, молейки се на Бог да го освободи от подземията и да го заведе в пустиня, където да се посвети на молитвен подвиг.

  119