Възрастните американци проявяват упоритост и устойчивост въпреки изолацията в пандемията

От началото на пандемията се смята, че възрастните хора са изложени на най-висок риск, защото някои от тях имат заболявания и трябва да намерят начин да се справят с живота, помрачен от Ковид-19 и във все по-голяма изолация. Но по отношение на психическото и емоционално здраве, възрастните американци показват устойчивост и упоритост, макар че се борят със самотата и изолацията, съобщи Асошиейтед прес, като цитира данни от изследване.

Според последните резултати от изследването Национален проект за социален живот, здраве и остаряване, което се провежда от организацията за социални изследвания в университета на Чикаго, едва 9 на сто от възрастните американци съобщават за "умерено или лошо психично здраве" по време на пандемията. Проектът е дългосрочно изследване, при което се проследяват физическото и емоционално благосъстояние на възрастните американци.

Последните резултати са сходни с тези отпреди пандемията, което според авторите е знак за устойчивост. Въпреки това проучването установява, че общото ниво на щастие е спаднало. Близо половината от възрастните американци сега казват, че са много щастливи или изключително щастливи, а все повече съобщават, че понякога се чувстват депресирани или изолирани.

Според Луиз Хокли, която ръководи изследването, това показва, че най-възрастните американци са по-устойчиви от по-младите.

"Те вече са преживели много неща. Знаят как да се справят със стреса. Можем да се научим на това от тях - че има оцеляване", каза тя.

В проучването са анкетирани 1284 души на възраст от 55 г. до 99 г. през месеците септември и октомври.

Една пета от тях не са имали контакт на живо с членове на семейството си или с приятели извън домакинството по време на пандемията. Почти половината от най-възрастните не са намалили честотата на контактите си на живо с приятели и членове на семейството, които не живеят с тях. Изследването установило, че електронните комуникации са заменили в голяма степен живия контакт при възрастните хора и дори неочаквано за тази възрастова група телефонните разговори (32 на сто) отстъпват пред видеоразговорите (42 на сто).

Според Хокли изследването прави демографски портрет на поколенията, които са устойчиви във времена на предизвикателства и изпитания.

Подобни статии