Взимаме повече кредити, ипотеките водят класацията

Банките отпускат все повече кредити на фирмите и домакинствата, докато лихвите по депозитите в банковата система достигат ново най-ниско ниво. Това отчете Министерството на финансите в своя Месечен обзор на българската икономика към края на юли 2021 година.

Кредитът за частния сектор се ускори през юли и отчете годишен темп на растеж от 7.2% при 6.4% в края на юни. По-бързото му нарастване беше подкрепено от по-високи ръстове на кредитите както за бизнеса, така и за домакинства.

Ръстът на кредитите за фирми се повиши от 3.2% през юни до 4.6% благодарение на по-бързото увеличение на средносрочните и дългосрочните кредити.

В същото време кредитите за домакинства нараснаха с 10.8% в края на юли срещу 10.4% месец по-рано. Важно е да отбележим, че жилищните кредити бяха основната причина за ускорението, стимулирани от ниските лихвени проценти и нарастващите цени на жилищата. Темпът на растеж на потребителските кредити достигна 9.3%, надхвърляйки леко темпа си от 9% в края на предходния месец.

Среднопретегленият лихвен процент по жилищни кредити остана без промяна през юли на исторически най-ниското си ниво от 2.75%, постигнато през юни. В същото време средните проценти на потребителските кредити и кредитите за фирмите се повишиха.

През юли среднопретеглената възвращаемост на депозитите на фирмите и домакинства се завърна на положителна територия (0.01%), след като средният процент по влоговете на бизнеса стана по-малко отрицателен. Средната възвращаемост на депозитите на домакинствата пък се понижи и достигна ново най-ниско ниво от 0.05 на сто.

Подобни статии

 • Плащаме 5 лв. за преиздаване на ПИН код на дебитната карта

  Плащаме 5 лв. за преиздаване на ПИН код на дебитната карта

  Ползването на банкомат официално вече не е безплатно. Това стана ясно от публикуваните в началото на годината нови тарифи за ползването на банкови услуги, съобщава Нова телевизия. Поскъпнало е и обслужването на гише.

  65
 • Пощенска банка спечели две международни награди за дигитални иновации

  Пощенска банка спечели две международни награди за дигитални иновации

  Пощенска банка бе отличена с две престижни международни награди от конкурса World Finance Digital Banking Awards 2021 на авторитетното списание World Finance, съобщиха от финансовата институция. Призовете са в категориите „Най-добра дигитална банка“ (Best Consumer Digital Banks, Bulgaria) и „Най-добро приложение за мобилно банкиране“ (Best Mobile Banking Apps, Bulgaria) за потребителите в България, които финансовата институция печели за втора поредна година и още веднъж затвърждават изключителните ѝ постижения в областта на дигиталните банкови услуги.

  67
 • Расте броят на онлайн транзакциите, отчете Пощенска банка

  Расте броят на онлайн транзакциите, отчете Пощенска банка

  С 21 процента на годишна база са се увеличили клиентите на "Пощенска банка", които са извършили онлайн транзакции през 2021 г. Това включва физически и юридически лица, съобщиха от финансовата институция. Общата сума на направените преводи през интернет банкирането нараства с 39 процента спрямо 2020 г., съобщиха от банката.

  134