Взимат повторни проби от животните на фермерката Ана Петрова от Болярово

Снимка: Агроновините Фермерката Ана Петрова от Болярово

Ще бъдат взети повторни кръвни проби от животните на Ана Петрова от град Болярово. Това стана ясно по време на среща на служебният заместник-министър на земеделието доц. д-р Крум Неделков със стопанката и нейните адвокати, съобщиха от земеделското ведомство.

„Лично съм готов да съдействам на колегите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и да вземем пробите заедно. Ще изготвим план за действие и имате пълна подкрепа от наша страна“, заяви той. Участие в разговорите взе и новият изпълнителен директор на БАБХ доц. д-р Деян Стратев. Той изрази своята пълна подкрепа и готовност за действие по казуса.

Припомняме, че през месец юли 2018 г. от БАБХ обявиха 7 огнища на чума по дребните преживни животни в общ. Болярово, обл. Ямбол и в с. Кости, общ. Царево, обл. Бургас. По тази причина бе издадена заповед за евтаназиране на животните в района, където животновъдството е основен поминък на хората. Заради болестта бяха унищожени над 2000 животни. Стадото на Ана Петрова обаче беше опазено от доброволци. Във връзка с обезщетението на фермерката стана ясно, че ще бъде потърсена и възможност за финансово подпомагане.

Подобни статии

 • Тютюнопроизводителите получават 3 млн. лева подкрепа по схемата de minimis

  Тютюнопроизводителите получават 3 млн. лева подкрепа по схемата de minimis

  Тютюнопроизводителите ще получат подкрепа в размер на 3 млн. лв. по схемата de minimis. Решението за предоставяне на държавната помощ е взето на редовно заседание на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". Средствата са гласувани с Регламент (ЕС) нр. 1408/2013 от 18 декември 2013 г., изменен с Регламент (ЕС) нр.316/2019 за подпомагане на регистрираните тютюнопроизводители за част от разходите за производство, съобщават от фонд "Земеделие".

  144
 • С общо 6 млн. лева се увеличава бюджетът по помощите за хуманно отношение към свине и птици

  С общо 6 млн. лева се увеличава бюджетът по помощите за хуманно отношение към свине и птици

  Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" увеличи с общо 6 млн. лв. финансовия ресурс за 2021 г. по схемите "Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете" и "Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците". С допълнително гласуваните средства бюджетът на всяка една от държавните помощи се увеличава с по 3 млн. лв. и от 35 млн. лв. нараства на 38 млн. лв., съобщиха от ДФЗ.

  135
 • Пуснаха кокошарници на изплащане

  Пуснаха кокошарници на изплащане

  Кокошарници на изплащане пуснаха най-популярните платформи за интернет търговия, показа проверка на „Телеграф“ в нета. Къщичките са сравнително малки, за по няколко кокошки и предоставят почти луксозни условия за сън, гнездене и разходки на пернатите. Вътре могат да се гледат и пъдпъдъци.

  100