За 20 години дивечът в България се е увеличил двойно

След бракониерството през 90-те години, за последните 20 години дивечът в България се е увеличил двойно. Това заяви Александър Дунчев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/, който бе изслушан в Народното събрание относно управлението на ловните стопанства, ловните бази и договорите за управлението на ловните територии в Република България, предаде БТА.

Дунчев поясни, че популацията на дивата свиня е пострадала заради чумата, но има двойно увеличение на сърни и глухари и др.
Дончев обясни, че след встъпването в длъжност на служебното правителство са проверили на място част от държавните ловни стопанства. Той посочи, че за последните пет години са налети 43 млн. лв. в държавните ловни стопанства, а от частни партньори инвестициите са за около 12 млн.лв. Печалбата била около 15 млн. лв.
"Изключително ниска възвращаемост - около 25 процента", коментира Дунчев.
"Направихме анализ на всички ловни стопанства за техните договори за съвместна дейност през последните десет години и установихме следното - тези ловни стопанства, които имат договори за съвместна дейност, тоест имат частни партньори, са около 20." , каза той.
По думите му договорите са подписани след 2008 г., когато след промени в Закона за лова и опазването на дивеча, е създадена възможност частни партньори съвместно с държавните ловни стопанства да си делят разходите и да се грижат за дивеча, така че да се подобри неговото състояние.
Данните за дивеча показват, че това е имало ефект, каза той.
Дирикторът на ИАГ коментира, че настанявайки се в тези ловни стопанства обаче, частните партньори получават пряк достъп до управлението на стопанството. "Тези хора, богати, уважени от нас с икономическите позиции, успяват да подчинят управлението на стопанството до степен, в която казват кой да е директор, кой да влиза да ловува в стопанствата, кой да ползва базите и резиденциите. Три от тях вече са приватизирани", каза Дунчев. По думите му и три от оградите също са приватизирани.
Борислав Сандов направи бележка към Дунчев, че всъщност няма възвращаемост, а загуби за държавните ловни стопанства. "Тези стопанства работят на загуби, основно загуби за държавния бюджет", констатира депутатът и попита кой осъществява контролът при сключването на тези договори.
По отношение на контрола в ловните стопанства, Дунчев посочи, че законът изисква контролът да се извършва от агенцията по горите и регионалните дирекции по горите. Моята преценка е, че контролът през годините, е извършван формално, коментира той.
В началото на своето изказване Дунчев благодари на българските пожарникари, горски служители и много доброволци, които и в момента се борят с пожарите в горите.
"Само малка част от пожарите са възникнали от естествени причини, каквито са мълниите. Нашите колеги ги изпращаме да се борят с последствията от небрежността и нехайството на нашите сънародници. Почит към колегите, мои приятели, които загинаха в Югозападна България", каза още той. В отговор на въпрос на народен представител относно опазването на горите от пожарите, Дунчев обясни, че инвестициите за година са около четири-пет млн. лв. за противопожарни мерки.
Ние сме изискали нови два милиона за нови джипове на Агенцията по горите и обучение и екипировка на служителите и още няколко милиона за хеликоптери.
Той настоя, че е необходима държавна стратегия за опазването на животните и дивеча, тъй като по думите на Дунчев, без стратегия вместо да се защитава един държавен интерес с визия, се работи за визиите на определени хора.

Подобни статии