За 3 ноември се отлага концертът на гръцкия флейтист Статис Карапанос, носител на наградата "Ленард Бърнстейн"

За 3 ноември се отлага концертът на гръцкия флейтист Статис Карапанос, носител на наградата "Ленард Бърнстейн", съобщават от "Кантус фирмус".

Музикантът, които трябваше да свири на 12 октомври в София, се възстановява от прекарана наскоро коронавирусна инфекция. Всички купени билети ще важат без заверка. Програмата на събитието също остава без промени.

Виртуозът трябваше да има камерен рецитал с пианиста Георги Черкин. Концертът е част програмата на "Европейски музикален фестивал" в столичната зала "Оборище" 5, припомня БТА.

Двамата музиканти ще изнесат и майсторски класове по флейта и пиано с млади изпълнители на класическа музика.

Карапанос е възпитаник на Висшето училище за музика в Карлсруе, Германия, което завършва през 2018 г. с отличие със специалности флейта и дирижиране. Преди това той е живял в България, където е учил в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. През 2012 г. младият талант прави дебют на сцената на зала "България" с оркестъра на "Класик ФМ".

За своята първа съвместна изява Статис Карапанос и Георги Черкин подготвят програма с творби от епохата на романтизма. Една от тях е Сонатата за флейта и пиано в ла мажор от Цезар Франк - преработка на забележителната цигулкова соната. Публиката ще чуе също интродукция и вариации Тrockne Blumen за флейта и пиано от Франц Шуберт, "Брилянтна фантазия" от Франсоа Борн по теми из операта "Кармен" на Бизе, както и "Пасторал за флейта и пиано" от Георги Златев - Черкин.

Подобни статии