За да се възстанови популацията, поразена от чумата: Лов на глигани само веднъж седмично

Излетите ще се провеждат само през уикенда

Снимка: Съюз на ловците и риболовците в България Участниците в ловния съвет подкрепиха намалението на дните за лов на дива свиня от три на един.

Груповият лов на дива свиня да бъде ограничен от 3 пъти на веднъж седмично. Това е позицията, приета от ловния съвет, който се проведе в сградата на Съюза на ловците и риболовците в България.

Предложението ще бъде внесено в Министерството на земеделието, храните и горите за одобрение. Мотивите за подкрепеното от всички ловни специалисти решение е да се възстанови популацията на дивеча, който пострада сериозно от африканската чума по свинете.
Миналата година броят на дните за лов на дива свиня беше увеличен от два на три с цел намаляване на популацията и изчистване на заразата. Това доведе до спад на броя на свинете, както и на отстреляния дивеч. С цел възстановяване настоящото предложение е да се намалят дните за отстрел от три на един, който ще бъде или събота, или неделя.
От Съюза на ловците и риболовците предвиждат да внесат становище вноската за стопанисване на дивеча да бъде предоставяна на ловните сдружения с цел парите да се разходват целесъобразно. В момента 30 на сто от сумите постъпват в бюджета на Изпълнителната агенция по горите и не е много ясно за какво се разходват, обясниха от организацията.
Първоначално от Съюза на ловците и риболовците предложиха дните за лов на глигани да бъдат намалени от три на два, като отпадне възможността за ловни излети през седмицата. Участниците в съвета обаче се обединиха около предложението ловът да бъде ограничен само в рамките на един ден.
Разрешителното за индивидуален лов на дива свиня да скочи от 1 лев на 30 или 50 лева, или около 50 пъти. Това предложение бе дискутирано на национално съвещание, провело се ден по-рано от ловния съвет. Темата обаче не бе засегната на съвета и съответно няма да бъде внесена за разглеждане до министъра на земеделието, обясниха от организацията. Също така не бе прието предложението дните за групов лов на дива свиня да се определят не на национално, а на регионално ниво. Така в районите, където има добри запаси, ще може да се ловува повече дни, а в тези с много намалена популация дори да не се разрешава ловът.
Обобщените данни за ситуацията в ловно-стопанските райони на всички сдружения, членове на съюза, представи експертът в направление „Лов” към националната организация Стилиян Герасков. Той отчете, че спадът в запаса на дивата свиня в сравнение с 2019 г. е 43,2%, като подчерта, че данните за 2020 г. са на база експертни мнения, тъй като заради Covid–19 таксация е провеждана само на отделни места в страната. Два пъти е по-нисък отстрелът през 2020 година в сравнение с 2019.

Подобни статии