За какво си говорят Меркел и Макрон

Ангела Меркел приема днес Еманюел Макрон преди започващото германско председателство на ЕС. Заради коронавируса ЕС е изправен пред безпрецедентна криза, с която канцлерката възнамерява да се бори преди да напусне властта.

Френският президент пък ще трябва да си поеме дъх след неуспеха на партията му на вчерашните местни избори, на които еколозите отбелязаха подем.
Преди да отиде в Берлин Макрон ще приеме в Елисейския дворец 150-те членове на Гражданската конвенция за климата след вчерашната зелена вълна.
Той възнамерява да даде "силни отговори на висотата на залозите и очакванията" на французите за екологията.
От "Зелената сделка" на Европейската комисия до Брекзита, през миграционния въпрос и отношенията с Китай и САЩ, на канцлерката няма да липсват проблеми за решаване от 1 юли.
Тя не е била ротационен председател на ЕС от 2007 г.
Приоритет на следващите шест месеца обаче ще бъдат епидемията от Ковид-19 и произтичащата от него икономическа криза.
"Пандемията от коронавируса преобърна света ни, както и плановете на германското председателство", обобщи канцлерката в края на май.

Лебедова песен

"Първите рефлекси, включително нашите, бяха по-скоро национални и не винаги европейски", призна Меркел, която вече смята да пребори "опасността в Европа да продължи да се задълбочава огромна пропаст".
Тя вече залага на "солидарността и взаимопомощта" между 27-те.
Това е завой на 180 градуса за германската лидерка, която бе критикувана за неотстъпчивостта си към почти банкрутиралата Гърция през 2011 г.
Меркел, която до момента е заклеймявана за придържането си към бюджетна ортодоксалност и крайната си предпазливост на европейската сцена, би могла "да използва това председателство, за да изгради някакво наследство", каза европейски дипломат, който говори за "лебедовата песен" на канцлерката.
Меркел, която е на власт от 15 години, планира да напусне канцлерството в края на 2021 г.
Тя често е била обвинявана в липса на политическа смелост, обаче наскоро разби германското табу във финансовата солидарност, като предложи заедно с Макрон европейски план за икономическо възстановяване в размер на 500 милиарда евро.
Най-важното е, че двамата лидери, които ще се срещнат довечера в замъка Мезеберг северно от Берлин, предложиха той да се финансира от общ европейски дълг, който да субсидира най-засегнатите от вируса страни.
Тази френско-германска инициатива проправи пътя към плана от 750 милиарда евро на Европейската комисия, по който обаче се очакват още тежки преговори в Европа.
"Ние сме оптимисти, решени и имаме волята да се постигне бюджетно споразумение през юли", иска да вярва френското президентство.
Канцлерката обаче сподели в петък с няколко европейски вестника, сред които и "Монд", че "не храни никакви илюзии колко трудни ще са предстоящите преговори".
Залогът е голям - успехът на това ротационно председателство, а може би и бъдещето на ЕС, ще бъдат решени през следващите седмици.
Едно неприемане на плана за възстановяване "би влошило всички проблеми", като подхрани популизма, предупреди канцлерката в това интервю.
"Много висока безработица в една страна може да развие в нея взривоопасна политическа мощ. Тогава заплахите за демокрацията ще се усилят", каза тя.
Ако ЕС преодолее резервите на т. нар. "пестеливи страни", които са против плана за възстановяване - Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция - германското председателство отчасти ще се увенчае с успех.

Пагубен твърд Брекзит

ЕС обаче е изправен пред друг тежък проблем с буксуването на преговорите за периода след Брекзита.
Великобритания напусна ЕС на 31 януари и сега води преговори с Брюксел в опит да установи изгодни търговски отношения с европейския блок след преходния период, който изтича в края на тази година.
Дискусиите не са довели до същински напредък, а крайният срок бързо наближава, а с него и рискът от пагубен за икономиката "твърд Брекзит" без споразумение.
Меркел също така не крие, че желае Европа "да поеме повече отговорности" в световен мащаб в надпреварата с американския и китайския блок.
Меркел иска да сключи споразумение за инвестиции с Пекин. Планираната за септември в Лайпциг среща на върха ЕС-Китай обаче беше анулирана заради епидемията, а и по липса на перспектива за постигане на споразумение. /

Подобни статии