За кожата на един главен прокурор

Снимка: Бойко Кичуков Иван Гешев пред сградата на ВСС

Пленумът на ВСС отхвърли в четвъртък като недопустимо внесеното предложение за започване на процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против". Дебатът по темата продължи повече от пет часа.

Сега членовете на ВСС трябва да покажат дали са самостоятелни и еманципирани – така министърът на правосъдието Янаки Стоилов подгря аудиторията с коментар пред национална медия, цитиран от пресцентъра на правосъдното ведомство.

Според Стоилов, членовете на Висшия съдебен съвет са поставени пред голямо изпитание и ще трябва да покажат дали са самостоятелни и еманципирани от позицията на едни или други личности, които имат своята роля в Съвета.

Служебният министър обясни в предаването, че след като се е запознал с предоставената от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков информация, е изготвил предложение с мотиви, което е внесъл във ВСС. Янаки Стоилов уточнява, че в насроченото заседание Пленумът може да приключи този въпрос по същество като се произнесе с решение. Има и други възможности, например за допълнителни проучвания, отбелязва той.

Главният прокурор Иван Гешев междувременно изпрати писмо до Висшия съдебен съвет по повод внесения срещу него сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков. "Аргументите в него се основават само и единствено на медийни публикации и прессъобщения", посочи обвинител №1. Писмото му бе публикувано на сайта на ВСС.

От Aсоциацията на прокурорите в България също адресираха писмо - до Европейската комисия, Европрокуратурата и до посолствата на държавите - членки на ЕС, в което изразиха „тревогата си от застрашаването на върховенството на закона в страната“. „През последните дни редица политически фигури налагат на обществото намерението си да изведат прокуратурата от съдебната власт, без да посочват причините за това си намерение и последиците от подобно действие. Очевидно независимата българска прокуратура се явява трън в очите на някои представители на политическата класа. Изправени сме пред масирана кампания за подчиняване на прокуратурата на политически кръгове и задкулисни интереси, което българското общество не може да си позволи да допусне“, пишат от асоциацията.

С позиция излезе и Камарата на следователите. В нея се казва, че изпълнителната власт предприема юридически необосновани действия спрямо съдебната система в преследването на личностни интереси, чрез което се осъществява политически натиск върху дейността на правоприлагащите органи. По тези причини камарата призовава така създаденото антагонистично напрежение между властите в страната да бъде разрешено в рамките на конституцията и законите на държавата и да се ограничат до минимум немотивираните въздействия от страна на изпълнителната власт върху дейността на прокуратурата и следствените органи. „Във време на криза излишно се противопоставят трите власти, вместо те да си взаимодействат в интерес на обществото“, посочват от сдружението.

 

Подобни статии