За късите крачета на Пинокио, дългият нос на лъжата и Делян Пеевски

Правилният въпрос не е #Кой се е обаждал на Маджо и защо Христо Иванов „шътка“ като попарен и минава на жестомимимичен превод в конфузния си лайф в неделя вечер. Правилният въпрос е #Кой му се е на*кал в гащите. И защо кризисният щаб на кръга „Капитал“ се втурна панически да замазва гафа на Пинокио, който се омота в няколко различни версии за станалото.

Краката на Пинокио тази седмица са къси. Толкова къси, че след още ден-два ще подскача върху на*каното си дупе. Независимо че всички свободни стринки на кръга „Капитал“ грижовно се втурнаха да забърсват рядкото щастие на политическия лидер.

Диалогът на Иванов със сикаджията-депутат Димитър Ламбовски дълго ще пари под късите крачета на бившия правосъден министър, който се беше взел на сериозно. Лъжливият му авторитет рухна за един миг. Вместо да си признае и да се покае, че върти задкулисните игри, в които винаги сме го подозирали, Пинокио обаче се овъртоли в още лъжи. И по стар навик се опита да прехвърли проблема от болната на здравата глава, набърквайки напълно неумстно името на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това бе и лайтмотивът на целия му неделен лайф, от който обаче ще бъде запомнен само гафът с изпуснатото от контрол име на Маджо. Ето как наср*ният политик се оплете в собствените си лъжи.

 

Версия 1, "Нямам представа коя мутра с коя друга мутра е разговаряла"

Фейсбук обяснение на Христо Иванов: Във връзка с въпроси, които ми е задал Christo Komarnitski, по повод последното ми живо включване от Орлов мост, да уточня: По време на протестите към мен постоянно се обръщат хора, които искат да се снимаме, да се запознаем, а често и да ми споделят всякакви информации и разкрития. По същия начин, след излъчването на третата серия на “Осемте джуджета”, г-н Димитър Ламбовски се запозна с мен на един от протестите. Имали сме няколко разменени реплики във връзка с тази история. Днес той се приближи към мен по време на мое живо включване, за да се снима с мен и каза фразата “изключил съм си телефона, защото тоя се обадил на Маджо...”. Прекъснах го, защото не смятам, че моите лайфове трябва да се превръщат в платформа за разпространение на подобни сюжети.

Разбирам, че ако свидетел по “Осемте джудета” казва, че си е изключил телефона, защото някой е разговарял с Маджо, това преставлява интерес (запазен е автентичният правопис на политика, който в младежките си години се е пробвал и като писател с проза за „мигрената като циклоп“ – бел. ред.), но лично аз нямам никаква представа коя мутра с коя друга мутра е разговаряла. Това е всичко, което аз мога да кажа по темата.

 

Версия 2, "Прекъснах го, защото щеше да се изложи на риск"

Кризисният пиар е възложен на Полина Паунова от българската секция на "Свободна Европа", бивш кадър на "Медиапул". В интервю пред нея Христо Иванов заявява нещо, което се различава много от първоначалната му реакция: "Той (Димитър Ламбовски – бел.ред.) се приближи към мен. Но това, което за мен беше тема, е до каква степен е гарантирана неговата сигурност при твърденията, които прави. И когато вчера той се приближи и почна да говори, че си е спрял телефона и че някой е звънял, моята реакция беше мотивирана от това, че вероятно продължаваме разговора за това, че може би е станал обект на някакви заплахи и се притесних, че, без да си дава сметка, че е в ефир, ще се изложи на риск.

 

Версия 3, "Другият човек, за когото спомена Ламбовски, вероятно е Мавродиев"

Пред bTV Христо Иванов представя нова сюжетна линия, в която вече говори не за епизодичен контакт и „няколко разменени реплики“ на един от протестите, а за конкретен разговор с Ламбовски по темата с "Осемте джуджета" преди две седмици. Следва уточнението, че първата серия на „Осемте джуджета“ е на 24 юни, втората е на 2 юли, а третата е на 31 юли, така че и с тази си лъжа Христо Иванов се саморазобличава.

Пред bTV, добре подкован как да се измъкне от ситуацията, в стила на сбирката „АРГО-гейт“, Иванов явно ползва мейнстрийма, за да измести фокуса на гафа. Тук той вече споменава името на бившия шеф на ББР и на КФН Стоян Мавродиев. Както добре знаем, той е сред най-мразените личности от кръга „Капитал“, след като разобличи в лъжа и осъди един от любимците на Прокопиеви, с които Христо Иванов съгласува всяко свое действие. Става въпрос за осъденият журналист Росен Босев, който Прокопиеви са си осиновили професионално. Така Христо Иванов за пореден път демонстрира, че опорните точки на кръга „Капитал“ не са му чужди.

Още по-скалъпена историята става с обяснението на Ламбовски, който твърди, че е потърсил Иванов (а не че са си разменили две реплики на един от протестите на всеослушание – бел. ред.), "за да получа от него съвет как да подходиме и да дадем публичност, ако към мен... някакви крачки... да ме спрат да дам съответната информация".

 

Версия 4, "Скроиха ми номер, затова физиономията ми е била кисела и не особено щастлива"

Кризисният пиар на Христо Иванов се връща обратно към версия 2, според която той просто предпазвал Ламбовски да не каже пред камерата неща, които могат да го злепоставят: "Да, сигурно физиономията ми, когато ми скрояват някакъв номер, когато се опитвам да се държа човешки с някакъв човек, който възприемам като заплашен свидетел, който е под натиск и се опитвам да го предпазя от това да говори в ефир някакви неща, които може да го злепоставят, и това се превръща в опит на мен да ми се пришие Маджо, сигурно физиономията ми е била кисела и не особено щастлива".

Още по темата: Фалшиви новини

Подобни статии