За откриването на Алеята на сфинксовете в Луксор всички хотели са били пълни за пръв път от десет години

За пръв път от десет години всички хотели в южноегипетския град Луксор, известен като "най-големия музей на открито в света", са били напълно заети, пише в. "Ал Ахрам".

Радостният за туристическия бранш факт от края на миналата седмица е не само резултат от пищната церемония по откриването на обновената Алея на сфинксовете, но и знак за увеличаването на туристическия поток към тази част на страната.

"Това ми напомня за дните на разцвет, когато бяхме заети да превозваме туристи," казва един от таксиметровите шофьори в Луксор и добавя, че откриването на алеята е благословия за целия град.

Египетският туристически сектор понесе тежки последици заради пандемията. Приходите паднаха от 13 милиарда долара през 2019 година на 4 милиарда през 2020 година. Преди появата на новия коронавирус туризмът в страната на фараоните тъкмо беше започнал да се възстановява след забраните за пътуване, наложени от редица държави заради съображения за сигурност.

От бранша тържественото събитие в Луксор и "Златният парад на фароните" в Кайро през пролетта са част от усилията за популяризиране на Египет като ключова туристическа дестинация. На този фон изгледите за зимния сезон са обещаващи.

Интересът към културния туризъм в Южен Египет се увеличи още преди церемония в Луксор, отбелязва ръководителят на Комитета за маркетинг на културния туризъм Мохамед Отман. По думите му ефектът от събитието се е усетил още с анонсирането му преди няколко месеца, а след това с обявяването на нови археологически открития при реставрирането на Алеята на сфинксовете, с новините за подготовката на храмовете в Луксор и Карнак, за обновяването на градската инфраструктура.

Кампанията е довела до скок на търсенето от 38 процента, а туроператорите са променили програмите, така че да включват допълнителен ден в Луксор за посещение на процесионния път. "След събитието получих множество запитвания от италиански, френски и испански модни дизайнери за организиране на ревюта на алеята," разказва Отман и добавя, че това е качествена промяна за туризма в Египет.

Създаването на дестинации, които съчетават отмората и забавлението с културния туризъм е ключово. Пример за това е откриването на нови музеи в областите, където са курортите на Червено море Хургада и Шарм ел Шейх, както и възобновяването на полетите между Шарм ел Шейх и Луксор.

Успешната стратегия за популяризиране на туризма обаче все още е подвластна на развитието на пандемията. Опасенията са, че новият вирусен вариант Омикрон може да спре пътуванията от Европа, която е основен пазар за културен туризъм.

Подобни статии

 • Туристическият министър: Електронните визи са наша основна цел

  Туристическият министър: Електронните визи са наша основна цел

  В последните години се наблюдава доста засилен туристопоток между България и Обединените арабски емирства (ОАЕ) и ще се радвам, ако развиваме заедно този потенциал. В тази връзка се надявам на едно ползотворно и успешно сътрудничество с Вас в бъдеще. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на срещата си със Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, посланик на Обединените арабски емирства у нас, съобщиха от министерството.

  101
 • Министър Христо Проданов обеща нова визия за

  Министър Христо Проданов обеща нова визия за "духа на Дунав"

  Министърът на туризма Христо Проданов заяви, че застава изцяло зад създаването на нова визия, с която да може да се усети духът на Дунав. Необходимо е и създаването на нов бранд за България, нови регионални маркетингови стратегии и планове. Той каза това на среща в министерството с Пенчо Милков - кмет на община Русе, съобщиха от ведомството. На срещата се обсъдиха проблемите на града във връзка с туристическия поток.

  174