За спиране на нелегалните мигранти от Беларус: Германия праща полицаи по границата с Полша

Берлин плаши с гранични проверки, крайнодесни започнаха да патрулират

Хорст Зеехофер

Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер обяви, че е готов да увеличи броя на федералните полицаи на границата с Полша, за да помогне за борба с нарастването на нелегалната миграция от Беларус, информираха световните медии.

Зеехофер уточни, че 800 федерални полицаи вече са разположени на границата и могат да пристигнат още, ако е необходимо.

Той изтъкна също, че може да бъдат въведени гранични проверки, ако ситуацията не се успокои.

Обикновено няма паспортен или граничен контрол при пътуване от една страна в друга в 26-членното Шенгенско пространство на Европа, но тези проверки могат временно да бъдат възстановени в случай на заплаха.

Броят на мигрантите, които се опитват да влязат нелегално в Европейския съюз през Беларус, нарасна значително през последните месеци, като пограничните страни Полша, Литва и Латвия поеха тежестта на притока.

Границата на Германия с Полша от своя страна се превърна в гореща точка на нелегална миграция по така наречения "маршрут през Беларус" към ЕС.

Германската полиция съобщи, че само от 1 до 20 октомври е имало 1922 преминавания на нелегални мигранти, които най-често идват от Ирак, Сирия, Йемен и Иран.

Зеехофер наскоро предложи съвместни германско-полски гранични патрули, но Варшава досега не се е ангажирала. Лидерите на ЕС обвиняват беларуския автократ Александър Лукашенко в организирането на полети от страни като Ирак и след това насочването на мигрантите към външната граница на общността с Беларус.

В края на май Лукашенко обяви, че неговото правителство повече няма да пречи на мигрантите да пътуват към ЕС - в отговор на по-строгите западни санкции.

Междувременно германската полиция съобщи, че е спряла повече от 50 крайнодесни доброволци, въоръжени с лютив спрей, щик, мачете и палки, които са се опитвали да патрулират границата с Полша, за да спрат мигрантите да влязат в страната.

Крайнодесните са следвали призив от страна на Третия път, крайнодясна партия със съмнения за връзки с неонацистки групи, членовете й да спрат нелегалните преминавания близо до град Губен на германско-полската граница.

Преди дни председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Брюксел няма да плаща за изграждането на бариери по границите на общността, за да не се допускат мигрантите, въпреки исканията на редица страни членки. Фон дер Лайен уточни, че е казала на държавните и правителствените ръководители на срещата в Брюксел, че имало дългогодишна позиция, "че няма да има финансиране за бодлива тел и стени".

Подобни статии