За улов на маломерна риба и бракониерски кошове за раци алармират от ЦРОО - Ястребино

За улов на маломерна риба и поставяне на бракониерски кошове за раци алармират доброволците от Централната рибно опазваща организация /ЦРОО/ - Ястребино. На тях екипът се е натъкнал при рутинна проверка на язовир "Ястребино" край Антоново през последните дни. Уведомени са и служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ в Търговище, каза за БТА ръководителят на доброволците Шенол Хасанов.

При дневната акция са открити общо 32 коша за раци, поставени на различни места във водоема. Уловените в тях над 7 кг раци са върнати в язовира. Съоръженията са унищожени и предадени на ИАРА.

Доброволците се натъкват и на любители-рибари, които ловят маломерни шарани. "Рибата е тазгодишна, все още е малка, унищожава се популацията. Защо не се мисли за бъдещето?" - пита Хасанов. Той припомни, че доброволците от ЦРОО пред годината са зарибявали водоема и в момента там има голяма видово разнообразие, от което се възползват недобросъвестни граждани. Откритата у рибарите риба е освободена. Съставени са им актове от служителите на ИАРА.

Друг проблем, който Хасанов повдигна, е че язовирът е посещаван от рибари и туристи, но хората не пазят природата. Рибарите или не си събират боклука, или го пълнят в чували, които не изхвърлят. "Създадени са условия. Преди време по наше настояване кметът на село Изворово постави кошове за смет в края на населеното място, на изхода от язовира. Нищо не им коства на колегите да го пренесат дотам, но явно липсват еко култура и чувството за лична отговорност е на много ниско ниво", коментира още доброволецът.

Подобни статии