За "Зелени Балкани" 2021 г. е годината на щъркелите

Изминаващата година за Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" може да се определи като годината на щъркелите, съобщават от природозащитната организация.

От Спасителния център за диви животни /СЦДЖ/ са освободили общо 137 щъркела, 16 са оставили за волиерно отглеждане, поради невъзможност да летят, като на пет вече са намерили дом в зоопарк, а 18 са оставени за освобождаване през пролетта на 2022 г. заради недоизраснали пера или нужда от допълнителна рехабилитация.

Природозащитниците отбелязват, че ще запомнят годината и със станалите емблематични за екипа им акции по спасяване на малки щъркелчета и яйца, поради произшествие с родителите в различни населени места у нас. Приютили са в инкубаторите 10 яйца, девет от които са успешно излюпени и отгледани. Отделно, Спасителният център е станал втори дом за 10 щъркелчета - сирачета, загубили родителите си в съвсем ранна, още бебешка възраст.

Седем от всички диви бебета са били подложени на приемни, диви, семейства за доотглеждане, което значително повишава шанса им за оцеляване в природата.

Това, съвсем накратко, е картинката до момента. Все пак, цялата информация, ще можем да имаме след края на годината, когато попълним и последния пациент в базата данни на Центъра, отбелязват от организацията и допълват, че зад всичко това стои работата на екипа и доброволците на СЦДЖ, съдействието на колегите им от други организации, институции, подкрепата на жителите и представителите на местната власт, за което им благодарят.

Подобни статии