Задкулисието победи: Оправдаха Прокопиев по делото EVN

Медийният натиск над спецсъда, организиран от разградския бос Иво Прокопиев, подсъдим за приватизацията на миноритарния дял от EVN, даде своя резултат. Току що съставът на Специализирания наказателен съд обяви за невинен тартора на кръга „Капитал“ по обвиненията, че е нанесъл щети за близо 7,5 млн. лева. Симеон Дянков също бе оневинен.

В последните си думи пред съдебния състав преди да бъде обявено решението на първата инстанция по делото, Прокопиев дръпна защитна реч, като заяви, че в пледоариите на прокуратурата имало неверни твърдения, които поставяли в опасност евроатлантическата ориентация на България. Разградският тартор на кръга "Капитал" дори цитира "бащата на комунизма Ленин", като допълни, че днес било различно и да произвеждаш електричество е по-лесно отколкото "дини на бостана". Оплака се също за пореден път, че делото било натиск срещу медиите на кръга "Капитал", въпреки че те изобщо не са засегнати в процеса. И отново изкара защитната теза, че бил съден за "изказване", въпреки че според представените по делото доказателства компанията му "Булброкърс" умишлено е манипулирала търга за продажбата на миноритарния дял в електроразпределителното дружество в полза на купувача EVN, занижавайки с врътки цените.

Че са невинни очаквано пледираха и останалите подсъдими - изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев и свързаните с дружеството Любомир Евстатиев и Петър Василев, а също бившите министри на финансите и енергетиката, които се оказаха лично посочени от Прокопиев в първия кабинет на Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Дянков дори заяви, че бил работел в интерес на България.

Подобни статии

  • 78,6% от българите искат Божков да се издължи на хазната

    78,6% от българите искат Божков да се издължи на хазната

    Цели 78,6% от българите смятат, че е редно забегналият зад граница олигарх Божков Божков да се издължи на хазната, като си плати 700-те млн. лв., с които завлече държавата и за това се сдоби с обвинение от прокуратурата, наред с още 17 такива за всевъзможни други престъпления. Това сочат данните от социологическо проучване на „Сова Харис“. Според тях едва 8,1% са на противоположното мнение, а 13,3% са заявили, че не могат да преценят.

    71