Задължителна ваксина за всички ученици в Калифорния от догодина

Решението ще влезе в сила, след като федералните здравни власти валидират напълно ваксинацията.

Губернаторът на американския щат Калифорния обяви, че всички ученици, които са годни за ваксинация срещу коронавируса, ще трябва да се ваксинират, за да присъстват на учебните занятия, независимо дали учат в държавни или частни училища, предадоха световните агенции.

Това решение е безпрецедентно в САЩ и касае милиони ученици в Калифорния - най-населения щат в страната. То ще влезе в сила идната година, след като федералните здравни власти валидират напълно ваксинацията. На този етап е разрешена само спешна ваксинация за децата от групата 12-15 години. За всички над 16 години иначе ваксинацията е вече напълно разрешена.

"Ще започнем да прилагаме на практика това изискване за идния семестър, било то от 1 януари, било то от 1 юли", заяви губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм. "Нашите училища изискват вече ваксини за заушки, дребна шарка и други заболявания. Защо? Защото ваксините действат", допълни Гавин Нюсъм и добави, че ваксината срещу COVID-19 ще бъде добавена в списъка.

На този фон бе съобщено, че 700 258 са жертвите на коронавируса в САЩ от началото на пандемията, предадоха световните агенции, като се позоваха на данни на референтния по темата университет "Джонс Хопкинс".

Тази мрачна статистика показва, че всеки ден стотици американци продължават да умират от коронавирус въпреки ваксинационната кампания. Експерти обаче предупреждават, че неваксинираните си остават все така уязвими пред болестта.

Над 64 процента от населението на САЩ е получило най-малко една доза от трите разрешени ваксини. Носенето на маска и ваксинацията продължават да разделят американците. Някои републикански губернатори, като например тези на Флорида и на Тексас, поискаха да въведат забрани за задължителното носене на маски в техните щати. 43 615 149 случая на зараза с коронавируса бяха регистрирани в САЩ от началото на пандемията досега.

Припомняме, че САЩ обещаха да закупят още 500 млн. дози от ваксините срещу COVID-19, които да дарят на други страни, на фона на нарасналия натиск да споделят доставките си с останалата част от света, предава Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън направи съобщението по време на виртуална среща на върха, насочена към повишаване на глобалния процент на имунизираните срещу коронавирус, и призова световните лидери да направят повече.

„За да победим пандемията тук, трябва да я победим навсякъде“, каза Байдън в началото на срещата на върха, включваща също лидерите на Великобритания, Канада, Индонезия и Южна Африка, както и ръководителя на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

Допълнителните ваксини ще увеличат американските дарения до над 1,1 млрд. дози, далеч под 5-6 млрд. дози, които според глобални здравни експерти са необходими за бедните страни. Доставката на новия транш ще започне през януари.

Подобни статии