Задържаха бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев за бракониерство

Доскорошният председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев, който първо си взе неестествено дълъг отпуск, а после напусна службата "с гордо вдигната глава", е задържан за бракониерство, съобщи БНР. Полицията го е арестувала близо до благоевградското село Сушица след подаден сигнал за незаконен лов в района.

Според БНР заедно с него са задържани още трима души. Единият от тях е настоящ служител на ДАНС, друг пък е собственикът на футболния отбор "Витоша" (Бистрица), където играеше бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Според Нова тв това е Сергей Ташков.

При претърсването в автомобилите на групата са открити няколко ловни оръжия, голямо количество патрони, както и убито диво животно. По случая е образувано и следствено дело в прокуратурата в Благоевград, уточнява БНР.

Случаят коментира и служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Той уточни преди откриването на първото заседание на 46-ия парламент, че задържаният служител от ДАНС е от правния отдел на службата.

"С два джипа и с убито диво прасе в една от колите, са заловени да осъществяват нощен лов. По случая е образувано досъдебно производство. Младият служител от ДАНС е колега на Бойко Борисов от спортния клуб "Бистришки тигри". Играят мач, те спортуват заедно", каза Рашков.

В края на май служебният кабинет предложи на президента Румен Радев да освободи от поста шеф на ДАНС Димитър Георгиев. Премиерът Стефан Янев заяви, че Георгиев е вземал политически мотивирани решения. На 26 май държавният глава подписа указ по предложение на Министерския съвет за освобождаването му и с друг указ назначи за шеф на агенцията Пламен Тончев.

Подобни статии