Заеми за 7 млрд. лева с отложени плащания заради пандемията

Експерти: Не теглете кредити за погасяване на нови

Заемите с отложени плащания заради пандемията са на стойност 7 млрд лв. Малко вероятно е обаче банковата ваканция да бъде удължена отново, тъй като твърде дългото отлагане на обслужването на задълженията ще се отрази зле на потребителите и на целия сектор. Това каза в ефира на БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев по повод изтичащия в края на март мораториум върху кредитите.

Мярката за отложени вноски по банкови заеми бе въведена още в началото на пандемията, а в последните месеци на 2020 г. бе удължена до 31 март 2021 г. Така желаещите да получат отсрочка имат време до края на този месец, за да кандидатстват по мярката. „След приключване на мораториума, неминуемо част от кредитите, по които в момента са отложени плащанията, а те са за малко над 7 млрд. лв. – на домакинствата, ще се превърнат в „лоши кредити“, предупреди обаче Тошев. Това означава, че просрочията по вноските ще продължат и след 31 март и съответно някои потребители може да бъдат с влошен кредитен рейтинг. За възможен ръст в дела на необслужваните кредити в банковите портфейли предупредиха редица институции, сред които и самата Българска народна банка (БНБ) в редовните си информационни бюлетини. Тошев обаче изрази надежда, че няма да има сериозен ръст на необслужваните банкови задължения. Той посъветва хората да не теглят нови кредити за погасяване на стари.

„За съжаление това често се случва. Сега те ще трябва да преструктурират задълженията си, да поискат нов гратисен период или да удължат срока за изплащане на дълга“, обясни експертът. „Тези, които продължават да са без доходи  или с ограничени такива, да потърсят от своята банка приемливо решение за двете страни“, призова Тошев, като добави, че възможността да се теглят безлихвени кредити заради пандемията е добра антикризисна мярка, която не е реализирана добре. „Много голяма част от тези заеми отидоха за погасяване на бързи кредити, а не за подкрепа на хора, останали без доходи“, каза консултантът. Последните данни сочат, че изтеглените през 2020 г. ипотечни кредити са за над 2 млрд. лв. Близо 1 млрд. лв. пък са изтеглените потребителски заеми. „Тоест хората от незасегнатите сектори продължиха активно да теглят кредити“, коментира Тошев, който заяви, че банковият сектор е стабилен, а лихвите продължават да са ниски.

 

Подобни статии