Заев благодари за бързата реакция на българските власти, Османи: Първата помощ е дадена навреме

Семейство е сред пострадалите при огнения ад на магистрала "Струма", като най-младият член е момиче на 16 години. Хора от последните седалки са успели да счупят прозореца и така са се спасили. Това стана ясно от коментарите на премиера на Северна Македония Зоран Заев, здравния министър Венко Филипче, като и на външния министър Буяр Османи, след като посетиха болница "Пирогов", за да се запознаят със състоянието на 7-те пострадали от инцидента.

По думите на Османи е дадена първа помощ на време. Пострадалите от магистрала "Струма" ще останат в болницата вероятно още ден два и след това ще бъдат прехвърлени в Скопие.

Жертвите са 46 загинали, сред тях и 12 деца. 7-те пострадали са в стабилно състояние. Правят им се допълнителни прегледи и диагностика, за да да ги транспортират до Скопие. "Има няколко члена на едно семейство сред пострадалите. Най-младият член от него е момиче на 16 години. Останалите са на около 40-50 години", стана ясно пък от думите на здравния министър на Северна Македония Венко Филипче.

Премиерът Заев от своя страна благодари за бързата реакция на българските власти при трагедията. Той добави, че оцелелите 7 души са в стабилно състояние и са получили необходимата им медицинска помощ. Заев призова да се оставят разследващите български органи да се произнесат по причините за инцидента. По думите му политиците не трябва да се месят, а да оставят професионалистите да си свършат работата. Поясни, че семействата на част от пострадалите вече са у нас или пътуват към България, за да се видят с близките си. Когато е станал пожара на задните седалки са успели да счупят прозореца и да се измъкнат, каза още Заев, след като е говорил с пострадалите.

Стана ясно още, че всички пътници в автобуса са били граждани на Република Северна Македония, от различни градове. За момента е изяснено, че двама от пътниците са били с двойно гражданство - един със сръбско и един с белгийско. Превозвачът-собственик на изгорелия автобус е фирма от Скопие, която извършва редовни превози от столицата на РСМ до Истанбул, допълни Заев.

Премиерът на Северна Македония заяви, че е благодарен на българските власти за помощта. Разказа, че е бил информиран за случилото се лично от служебния премиер Стефан Янев в 3 часа сутринта, като освен с него е планирана среща и с президента Румен Радев.

Подобни статии