Зам.-кметът Дончо Барбалов увери: Данъците в София няма да се вдигат

Снимка: БГНЕС Дончо Барбалов

Данъците в София няма да се увеличават през следващата година. Това съобщи заместник-кметът на столицата по финансите Дончо Барбалов.

В началото на тази година част местните налози в София бяха вдигнати за първи път от близо десетилетие. Данъкът, който се плаща при покупка на недвижим имот, бе повишен от 2,5% на 3% от стойността на сделката. Вдигнат бе и налогът за по-старите и замърсяващи автомобили, а мотивите бяха екологични. През 2021 г. обаче не се планират промени в данъците на столичани. „Работи се по по-добра събираемост. Правим възможното да помагаме на хората, които изпитват икономически трудности, чрез разсрочено плащане на данъците”, обясни Дончо Барбалов пред БНТ.

Срокът за плащане на местните данъци в София тази година беше удължен заради кризата с коронавируса и причинените от нея финансови затруднения на част от домакинствата. Освен това бяха направени отстъпки от таксата за тротоарно право за някои търговски обекти като заведенията, чийто бизнес пострада заради мерките срещу коронавируса.

Към момента обаче голяма част от отложените налози са платени. Към края на септември бюджетът на годишна база е с 11 млн. лева по-малко приходи. Към края на годината се очаква да достигнем нивата от миналата година, които са около 700 милиона лева приходи от данъци и такси на общината, прогнозира заместник-кметът по финансите. Заради извънредната ситуация с COVID-19 бе изготвена втора актуализация на бюджета на София, която се очакваше да бъде качена вчера. В нея се предвижда увеличение на парите за транспорт с 4 млн. лева, както и на тези за осветление и маркировка с 1,2 млн. лева.

Бюджетът на София за 2021 г. се очаква да бъде близък до този от 2019 г., обясни Барбалов. Той възлизаше на 1,75 млрд. лева.

От Института за пазарана икономика пък преди ден представиха два сценария за финансите на София за следващата година. По-добрият се казва „Лято 2020“, при който не се очакват допълнителни мерки срещу коронавируса. По-негативният пък е „Пролет 2020“, който включва евентуално засилване на мерките и затваряне на детски градини, което ще има и отрицателно икономическо отражение.

Подобни статии

 • От 4 януари плащаме за зелена зона в София и в събота

  От 4 януари плащаме за зелена зона в София и в събота

  От 4 януари ще плащаме за “зелена зона” в София и в съботните дни. Платеното паркиране ще се таксува от 10.00 до 18.00 часа, припомниха от Центъра за градска мобилност. “Синята зона” също ще е активна в събота и тя ще работи в същия часови интервал. От следващата година ще се промени и режимът на почасово платено паркиране в “зелена зона” в работните дни от 8.30 до 19.30 часа.

  382
 • Няма да увеличаваме местните данъци и такси през 2021 г., обеща кметът Фандъкова

  Няма да увеличаваме местните данъци и такси през 2021 г., обеща кметът Фандъкова

  Готовият проект за бюджета на Столична община за 2021 г. ще бъде представен в първите дни на новата година. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която участва в проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк.

  456
 • 3 г. уседналост дават предимство за детска градина

  3 г. уседналост дават предимство за детска градина

  Постоянен адрес в София от повече от три години ще носи 4 точки при кандидатстване в ясла и детска градина в София. Това предвижда Наредбата за прием на деца в общинските ясли, градини и в подготвителните групи в София, която беше окончателно приета от Столичния общински съвет вчера.

  242