Заменимите и незаменимите пенсионери

Двойните стандарти никога не са добър показател, независимо как се аргументират

Снимка: БГНЕС Активна дама, която си иска професора "обратно на мястото".

Съжалявам, че това стана след като регистрирахме листите, иначе щях да си го взема. Това заяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Изненадващ обрат, както биха казали някои. Само допреди няколко дни бившият премиер (61 г.) твърдеше, че дава път на младите. И изглеждаше дълбоко убеден, че е така.

В случая няма значение как се казва пенсионерът. Важна е тезата. И е много рисково пенсионерите, както и хората въобще, да се делят на значими и незначими, защото се влиза в капана на двойните стандарти. В риторика за „наши и ваши“. Един от най-абсурдните аргументи, който се пусна като опорка в социалните мрежи бе, че проф. Тодор Кантарджиев бил пенсиониран, защото той преди това пенсионирал проф. Мира Кожухарова. Това някаква надпревара ли е? Щом той е имал право и основание да го направи, защо сега служебният министър на здравеопазването да не може да процедира по същия начин? Нали схващате колко безумна е тази опорка? Когато ти пенсионираш – си прав, когато теб те пенсионират, си жертва. Щом законовите процедури са спазени, нищо друго няма значение.

Двойният стандарт си е двоен стандарт, независимо как се аргументира. Наскоро стана ясно, че чиновниците, придобили право на пенсия, които продължават да работят в администрацията, са 9048 души. Това показа докладът за състоянието на администрацията през 2020 година. За сравнение през 2019-а служителите в пенсионна възраст са били едва 3151 човека, което означава, че чиновниците пенсионери са се увеличили почти три пъти. Наред с това се очаква през 2021-ва да влязат в пенсионна възраст още над 2900. С уплах ще проследим колко от тях са се превърнали в незаменими кадри, а това ще проличи от доклада догодина.

Публична тайна е, че хората над 50 години, на които им предстои да се пенсионират, трудно могат да се класират за работа. Работодателите не ги щат. В същото време една голяма категория от прехвърлили пенсионната възраст хора работят. На книга това. И цифрите са далеч по-кошмарни, защото в споменатата бройка влизат само незаменими служители в централната, областните и общинските администрации. Като добавим към тях незаменимите пенсионирани полицаи и незаменимите пенсионери в службите, които точат хазната, става още по-незаменимо страшно.

Нямам нищо против активните пенсионери. Ако доживеем дотам, можем само да се молим да сме като тях. Но не е никак честно да се говори за морални аспекти, когато хора в работоспособна и активна възраст са класифицирани като „втора категория“, само защото им остават десетина или петнайсет години до пенсия. А в същото време има свещени крави на всички нива. Затова пенсионерите да си гледат пенсията, а хората, на които това предстои някой ден, да работят. Активно. Не ми изтъквайте морални аспекти за качества и опит, защото голяма част от тези свещени крави мачкат всички под себе си и съзнателно не им дават възможност да се развиват. Вероятно и във вашата служба и област има такива хора, нали? Разминавате се всеки ден с тях и се чудите на самочувствието им. На какво отгоре?

Пенсионирането на хората, които са достигнали съответната възраст, е не само допустимо, но и напълно законно. Въпросът е принципен. Всичко друго е политика. Но не говорим за това, нали? 

От мрежата *

 zxp53317185

В момента има световна пандемия от смъртоносен вирус, колко човека според вас на нивото на експертиза на Кантарджиев има в България? Колко са, че да си позволим ей така да ги подмятаме? 

evtimvz

Професор Кантарджиев, пише Ви един пенсиониран професор от научен институт. По закон професорите в униреситетите и научните институти могат да работят до три години след завършване на пенсионна възраст като всяка година научните съвети му гласуват това право. След третата година той трябва безусловно да се пенсионира. За доцентите това право е две години. Вие сте достигнали и надминали пенсионна възраст. Симпатичен сте ми. Но кажете, как ви е позволено да заемата щатна длъжност до сега.

bpcorp

По подобен начин комунистите след 09.09.1944 отстрелваха интелектуалния елит.

Анонимен

Аман от пенсионери началници от СОЦА. Със заплата и пенсия едновременно, обясняващи как съм се родил късно и как те когато са ги писали тия правила, аз съм ходил под масата....И така емигрирах...

edin drugii

Кантарджиев достатъчно добре изпълни задачата си да информира по най-ясен начин населението и не заслужава такова отношение, вярваме, че ще си остане с хората и ще си е лекар и никой нищо не може да му направи . 

nema_labavo

Да погледне от хубавата страна - личния живот. Да обърне внимание на здравето и семейството. 

Плъшуване

Щом е добър специалист значи е подготвил кадърни заместници. От тук нанатък може да отиде де печели много повече в частния сектор. В МО и МВР е пълно с хора навършили пенсионна възраст. Викат им АПЗ, тоест Аванс-Пенсия-Заплата... това им е алгоритъма на плъшуване.

Анонимен

Щом е придобил право на пенсия значи трябва ДА СЕ ОТТЕГЛИ, да даде път на младите. Но в БГ е пълно с пенсионери които са на заплата и пенсия едновременно-двойна хранилка, в системата на МВР, МО защо не ги махат и да се назначават млади, няма НЕЗАМЕНИМИ.

galina georgieva

Никой не казва, че пенсионирането е трагедия,а начина по който го направиха беше трагичен. Това беше реваншизъм и чистка,без да има за какво!!! А пък и ми се струва доста нагло,да уволняваш някой с мотива, че е навършил пенсионна възраст,и в същото време, правителство да е пълно с хора, които също са навършили тая възраст!!! 

MilliVanilli

Стойчо Кацаров е стар седесар. А пък Кантарджиев - стар бесепар. Туй им е личното противопоставяне. Стойчо декомунизира системата.

palav_nik

Кантарджиев е пич. И всенароден любимец... 

someeeee

Ако трябва да сме обективни ваксинациите не падат нито заради Кантарджиев, нито заради Кацаров, а защото нашето общество изначално смята, че ваксините са заговор, причиняват стерилитет, вкарват ти чип, а Бай Ганьо е по-умен от целият свят и предпочита да се лекува с чесън и ракия... И така до следващата есен...

Обективен

Принципно по отношение на работата хората се делят на можещи и неможещи, а не на стари и млади. Обикновено моженето идва с опита. Защо да се лишаваме от можещи хора, които могат и искат да работят и то при този недостиг на кадри?

 

* Коментарите са без редакторска намеса

Подобни статии

 • Властта заигра танго със сертификатите

  Властта заигра танго със сертификатите

  Масовата истерия принуди министър Стойчо Кацаров да направи стъпка назад

  Властта заигра добре познатото в България политическо „танго“ - две напред, една назад. Този път то се проведе под акомпанимента на т.нар. зелени сертификати. От 21 октомври влезе в сила решениетото за всички дейности на закрито да се изисква „зелен сертификат“. Документът няма да е нужен само за хранителни магазини, аптеките и банките. Това обяви във вторник здравният министър Стойчо Кацаров. Последва масова истерия и няма и 24 часа по-късно, Кацаров направи стъпка назад.

  124
 • Защо тъгува Ричард Алибегов?

  Защо тъгува Ричард Алибегов?

  Ресторантите се пукат по шевовете, а от бранша протестират

  Защо тъгува Гилбърт Грейп разбрах, защото съм гледал великолепната драма с много младия Джони Деп и още по-младия Леонардо Ди Каприо. Не разбрах обаче защо тъгува председателят на Българската асоциация на заведенията г-н Ричард Алибегов.

  152
 • Мазохизмът да си шофьор в София

  Мазохизмът да си шофьор в София

  „София е едно голямо задръстване, около което са построили блокове, където хората да спят”, мълви градският фолклор. Вече дори няма и час пик, почти целият град е „тапа“. С падането на първите капки есенен дъжд движението стана още по-бавно, а шофьорите - още по-изнервени. Какво ще стане при падането на първия сняг, въобще не ми се мисли. С една дума - да си шофьор в София вече е граничещо с мазохизъм.

  146