Замърсяването на въздуха в Делхи достигна крайно опасни равнища

Замърсяването на въздуха в индийската национална територия Делхи, включваща самата столица, достигна днес крайно опасни равнища и подобрение засега не се очаква. Според метеорологичната служба на страната индексът за качеството на въздуха (ИКВ) в града е над 500, предаде ТАСС.

Въздухът се смята за добър при ИКВ от 0 до 50, задоволителните стойности са от 51 до 100. При 151 до 200 е умерено замърсен, от 201 до 300 - силно замърсен, а над 300 - опасно замърсен. Нива над 400 показват крайно опасно замърсяване.
Според комисията за контрол на замърсяването в Делхи в редица централни райони на града концентрацията на частици с диаметър под 2,5 микрометра във въздуха е достигнала 999. Това е максимумът, който могат да измерят уредите, монтирани в столицата. Затова може да се предположи, че фактически индексът на замърсяването надхвърля 1000.
Метеоролозите предупредиха, че качеството на въздуха няма да се подобри до вечерта на 7 ноември.
Хората в Делхи честваха вчера основния хиндуистки празник за годината - Дивали. Цяла нощ в града гърмяха фойерверки и бомбички.
Основната причина за лошото състояние на въздуха са масовите палежи на стърнища и слама след събирането на реколтата в околностите на Делхи, където по това време на годината не духа вятър. По данни на индийски учени, замърсеният въздух намалява продължителността на живота на жителите на столицата средно с по шест години.

Подобни статии