Западът се опасява, че Русия може да използва военна сила в Беларус

Договореното от Вашингтон и Варшава ротационно прехвърляне на още 1000 американски войници в Полша е само част от плана за засилване на военния потенциал на САЩ в Източна Европа.

 Друга подобна стъпка, не твърде афиширана засега, предвижда постоянно (но на ротационна основа) присъствие на американски войски в Литва и прехвърляне на тактически ядрени оръжия на САЩ от Германия в Полша. Този фактор наред със създавания под егидата на САЩ "люблински триъгълник" (Украйна, Полша, Литва) формира съвсем различна геополитическа ситуация.
Междувременно Вашингтон и НАТО изглежда вече не смятат, че Русия и Беларус поддържат приятелски отношения. Предпоставки за такъв извод осигури беларуският лидер Александър Лукашенко.
Затворил границата с Руската федерация, той заяви, че "братските отношения с Русия са сменени с партньорски", обяви негласно частична мобилизация в страната и концентрира войски в северните и източните й региони.
Засега руските военни обекти в Беларус функционират в обичайния си режим. А беларуската армия се готви за обявените по-рано съвместни военни маневри с Русия, за участие в Армейските международни игри през август. Руското министерство на отбраната не демонстрира силна активност по границата с Беларус и експертите не очакват военно противопоставяне между Москва и Минск.
На този фон на Запад и в някои руски медии се цитира мнение на президента и главен изпълнителен директор на Атлантическия съвет Фредерик Кемпе, според когото "докато Западът отделя внимание главно на напрежението между САЩ и Китай, изненадата на това лято най-вероятно ще му бъде поднесена от Владимир Путин". Кемпе недвусмислено намеква за евентуален военен конфликт на Русия с Беларус от рода на "руско-грузинската война от 2008 г., превземането и анексията на Кримския полуостров през 2014 г., руската военна намеса в сирийската гражданска война през 2015 г. или засилването на дезинформационната дейност и дейността по намеса в европейските избори".
Редица факти сочат, че САЩ и НАТО раздухват руско-белоруските противоречия и се опитват да ги придружат както с военно, така и с хибридно информационно осигуряване. Вече се разбра, че на фона на руско-белоруските проблеми САЩ и НАТО планират нови учения на алианса през септември в Украйна, балтийските страни и Полша. Руски експерти допускат, че там "ще се разработва сценарий как НАТО да действа против настъплението на Русия срещу Беларус".
"Знае се, че Атлантическият съвет не е обществена, а по-скоро полудържавна структура - американски аналитичен център към НАТО, създаден през 1961 г. И неговите идеи естествено влияят върху общественото мнение в Европа и света - коментира за "Независимая газета" военният експерт Шамил Гареев. - Сега идеите на този съвет са насочени срещу Русия. И представляват мощно информационно оръжие."
Миналата седмица литовският министър на отбраната Раймундас Кароблис информира, че наесен САЩ отново ще изпратят в балтийската страна батальон, който да остане там до юни 2021 г. В Литва вече присъстват американски военни. Сега обаче, както и в Полша, те ще са много повече, съобщи преди месец шефът на Пентагона Марк Еспър.
Това бе казано в момент, когато ръководството на САЩ реши да намали американския войскови контингент в Германия. Американците, партньорите им от алианса и Украйна планират в Източна Европа съвместни маневри през септември 2020 г., за да съвпаднат те с руското стратегическо командно-щабно учение "Кавказ-2020". За целта седем американски хеликоптера "Апачи" и два хеликоптера "Блек хоук" са предислоцирани на полигона в Пабрад недалеч от източната граница на Литва с Беларус. САЩ и страните от НАТО вероятно организират тези маневри във връзка с евентуалното дестабилизиране на ситуацията в Беларус и за да контролират действията на Русия.
Нека посочим, че през февруари 2020 г. американското онлайн издание "Слейт" цитира книга на свой аналитик, озаглавена "Бомбата: президенти, генерали и тайната история на ядрената война". В нея пише, че "към края на управлението на администрацията на Обама в Пентагона бе проведено командно-щабно учение, включващо условен ядрен удар "с ниска мощност" по територията на Беларус. Доколкото един пряк удар по Руската федерация би предизвикал пълноценен ракетно-ядрен отговор, "учебният" удар беше насочен срещу магистралата М1 Москва-Минск, радиолокационната станция с далечен обхват 70M6 "Волга" и 43-и свързочен възел на руския Военноморски флот "Вилейка" в Минска област. Не бе направена оценка за броя на жертвите след такъв ядрен удар, но според експертни прогнози става дума за 100 до 120 хиляди души".
"Не изключвам подобни сценарии, тоест удари с тактически ядрени оръжия по Беларус и Русия - страни с общо отбранително пространство, да са били разигравани по време на натовското учение "Защитник на Европа 2020", каза пред "Независимая газета" военният експерт Владимир Попов и подчерта, че в Европа американците имат всички възможности за това. Както намекна и ръководителят на Пентагона - заяви, че "прехвърлянето на допълнителни сили на САЩ в Полша ще даде възможност за по-резултатно възпиране на Русия".
В коментар за това изявление руският сенатор Алексей Пушков предположи, че след военнослужещите САЩ ще прехвърлят в Полша от Германия и свои атомни авиационни бомби. Посланикът на САЩ във Варшава Жоржет Мосбахер е споменала за това по-рано, уточни той. "По-късно Полша отрече да съществуват такива планове, но дипломатката навярно е издала бъдещ сценарий за развитието на събитията", смятат руски аналитици.

Подобни статии

  • Европрокуратурата започва работа на 1 март

    Европрокуратурата започва работа на 1 март

    Според анализите на Европейската Комисия на 1 март ще има възможност Европейската прокуратура да започне работа с европейски делегирани прокурори от 15 страни членки. Това обяви на заседание на комисиите на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по бюджетен контрол комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. На заседанието евродепутатите обсъдиха ситуацията със стартирането на Европейската прокуратура с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и Рейндерс.

    64