Започна надпреварата за титлата "Дърво с корен 2020"

Започна гласуването за любимо българско дърво в 11-ото поредно издание на конкурса "Дърво с корен 2020", съобщиха от фондация "Еко общност".

Надпреварата, събрала 22 истории за дървета, които са оставили спомени в сърцата на хората, ще продължи от 25 декември 2020 до 20 януари 2021 г.
Сред кандидатите има достолепни екземпляри, отдавна превърнали се в почитани членове на местните общности, като дъба в родното село на Йордан Радичков (с. Калиманица, обл. Монтана), големия цер в махала "Лакарево" (с. Гумощник, обл. Ловеч), старата черница в градинката срещу Районния съд - Велики Преслав, вековният дъб при с. Клисура, обл. Софийска, бялата черница при с. Звиница, обл. Кърджали, стария дъб край манастира "Св. Димитър" (с. Габра, общ. Елин Пелин) и буешкия дъб (с. Петрелик, общ. Хаджидимово).
Трогателни са и личните разкази, свидетелстващи за силната привързаност на хората към дървета, които са знакови за семейството им, пазят родовата им памет и са неизменен участник в събитията от техния живот - като дивата круша в с. Тъжа, обл. Стара Загора, гръцкия орех в центъра на с. Чеканчево, обл. Софийска, ябълка в с. Божичен, обл. Русе.
След разглеждане на постъпилите предложения за почитани и забележителни български дървета, журито излъчи три финалиста в категорията, посветена на вековни дървета. Десет финалиста ще се състезават в основната категория за титлата "Дърво с корен 2020". Победителите в тях ще бъдат определени чрез онлайн гласуване.
В допълнителната категория "Млад природолюбител" за деца между 6 и 14 г. тази година няма да бъде излъчен победител, тъй като в конкурса не са постъпили предложения, отговарящи на условията.
Резултатите от гласуването и победителите във всички категории ще бъдат обявени на церемония по награждаване, която ще се проведе онлайн през януари догодина.

Подобни статии