Започна плавно нарастване на случаите на коронавирус у нас

През последната седмица е регистрирано плавно нарастване на броя на положителните тестове сред населението за SARS-CoV-2. Това отчете служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в съобщение разпространено от пресцентъра на ведомството, в което той призовава хората да спазват противоепидемичните мерки и да се ваксинират.

По думите на здравният министър това, че сме в разгара на лятото и хората прекарват много време на открито, не гарантира ограничено разпространение на вируса сред населението, напротив – с напредването на туристическия сезон, нараства и рискът от нова вълна.Той отчита още, че сме свидетели на ръст на заболеваемостта в редица други европейски държави, при това с много по-висок процент на ваксинирано население от нас.

"Моля, спазвайте стриктно противоепидемичните мерки! Носете маски на закрито и спазвайте препоръките за дистанция и дезинфекция!", апелира здравниятр министър. Той подчертава, че най-ефективният начин да се предпазим от нова вълна си остава ваксинирането. Ако обаче страната навлезе в нова епидемична вълна, приоритет на здравната система ще стане лечението на заболели хора, обяснява той. "Затова сега е най-добрата възможност да се ваксинирате в някой от разкритите пунктове или при личния си лекар и така да предпазите себе си и близките си", казва още кацаров в апела си.

Подобни статии