Започват първите платени стажове за студенти в 123-годишната история на Българската телеграфна агенция

На 15 октомври в Българската телеграфна агенция (БТА) започват първите платени студентски стажове в 123-годишната история на БТА, които са по програмата на Министерството на образованието и науката (МОН) "Студентски практики - фаза 2".

Студентските стажове в БТА са в 21 направления - за репортери в различните информационни емисии на агенцията, за преводачи, графични дизайнери, за маркетинг, счетоводство, за видео журналисти, фоторепортери и стажанти в "Справочна информация", и други.
Програмата е целогодишна и в нея ще участват 30 ментори - със стаж над десет години в агенцията. Стажовете са платени по програмата на МОН и до момента по обявите са кандидатствали 90 студенти, като 25 от тях са одобрени. Те са от седем университета - от Университета за национално и световно стопанство /УНСС/, от Софийския университет "Св. Климент Охридски", от Нов български университет, от Техническия университет, от Националната художествена академия, от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и от Тракийския университет в Стара Загора.
Обучението ще бъде присъствено и при стриктното спазване на въведените мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 и по график.
Церемонията по откриването ще се състои в Националния пресклуб на БТА на 15 октомври от 13.00 часа. На нея са поканени ректорите на университетите, студентите, както и Соня Кръстанова-Богданова - ръководител на проекта "Студентски практики - фаза 2" на МОН.
На откриването на стажантската програма приветствия ще отправят генералният директор на БТА Кирил Вълчев, Соня Кръстанова-Богданова от МОН, Евгения Друмева - заместник-генерален директор "Информационна политика" в БТА, и доц. Георги Лозанов - директор на дирекцията "Знание и култура - ЛИК" в БТА.
Събитието ще се реализира при строгото спазване на всички действащи нормативни разпоредби за борба с разпространението на COVID-19. Ще присъстват до 30 участници, при спазването на дистанция и с носенето на предпазни маски.
На първи октомври в БТА беше създаден отделът "Обучение и стажове". Ръководител на екипа е Анета Паунска, която ще отговаря за студентските практики, обучителните семинари и други.

Подобни статии