Заради коронавируса: Германски депутати искат забрана на бардаците

Photo: Билд Проститутки в затворен публичен дом в Нюрнберг

Видни германски политици призоваха публичните домове да бъдат затворени завинаги, предаде ДПА. Бардаците в страната временно затвориха врати заради коронавируса, но някои законодатели искат забраната да стане постоянна.

16 депутати от дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС) и от лявоцентристката социалдемократическа партия написаха съвместно писмо до министър-председателите на 16-те германски провинции, в което предупреждават, че секструженичките могат да станат „суперразпространителки“ на вируса.

Проституцията в Германия е разрешена от закона, но различните провинции и градове налагат различни ограничения за това къде и как могат да работят жриците. Всички бардаци бяха затворени, откакто през март бяха въведени ограничения за обществения живот и мерки за социална дистанция. „Би трябвало да е очевидно, че проститутките могат да станат епидемиологични „суперразпространителки“ - сексуалните дейности по принцип не са съвместими с мерките за социална дистанция“, се казва в писмото, според ДПА. Сред подписалите документа са бившият здравен министър Херман Грьое от ХДС, синдикалистката от Социалдемократическата партия Лени Бреймайер, както и практикуващият лекар Карл Лаутербах.

В Германия има около 33 000 официално регистрирани секструженички, но според правителствена оценка истинският им брой може да достига 400 000. Макар законодателството, което бе прието през 2002 г., имаше за цел да подобри положението на проститутките, много от тях все още живеят и работят при лоши условия и също така са жертви на трафик на хора или съвременно робство. В писмото си германските депутати изразяват надеждата си, че затварянето на публичните домове може да стане добра възможност за подобряване на условията за секструженичките в Германия. „Повторното отваряне на бардаците няма да помогне на тези жени – се казва в писмото. - Вместо това те имат нужда от чиракуване, обучение или работа на сигурно работно място“.

В писмото се призовава Германия да се възползва от възможността да възприеме „скандинавския модел“, при който плащането за секс е незаконно, но продажбата на секс не е. В съответствие с този модел на секструженичките се предлага помощ и услуги, за да напуснат сексиндустрията, и им се предлага обучение, например курсове по чужди езици. В Германия много проститутки идват от Източна Европа, припомня Дойче веле. Докато правилата за социално дистанциране останат в сила в страната, очаква се бардаците са останат затворени.

Междувременно общинските власти в Хамбург публикуваха размера на глобите, които се налагат за нарушаване на мерките за справяне с Ковид-19, изтъкнаха местни активисти. Купувачите на секс ще бъдат глобявани €150, задето не спазват социалната дистанция. А пък проститутките ще бъдат наказвани с глоба от €5000, задето „предоставят сексуални услуги“ по време на пандемия.

Подобни статии