Заради скока на тока и горивата: Курсът за книжка удря хилядарката

Шофьорският курс може да достигне цена от 1000 лв. още преди края на годината. Това споделиха от бранша за подготовка на автомобилисти у нас.

Причината за поскъпването са увеличените разходи на фирмите за гориво и ток. „Настоящите ни цени не са пипани от години и дори и преди тези поскъпвания отдавна не отговарят на икономическата логика. Сега обаче повишаването на цените ни е неизбежно“, каза Красимир Георгиев, собственик на една от големите автошколи у нас и председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ).

Според него разходът за гориво на една легална школа е около 30% от общия, а настоящите цени на курса са калкулирани при цена на бензина под 2 лв. Прогнозите обаче са цената да мине над 2.50 лв. до края на годината. Макар и по-малка част от разходите, поскъпналият ток за бизнеса също оставя фирмите без избор да повишат цените. „Или трябва да коригираме цените нагоре, или часовете по кормуване надолу. Ясно е, че с оглед на безопасността на пътя и подготовката на младите водачи е по-добре да изберем първото“, коментира Георгиев.

Училищните автобуси да могат да се движат по бус лентите в София, което ще намали с 20% времето за пътуване на децата. Инициативата е на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, а докладът предстои да влезе за обсъждане в местния парламент. Георгиев коментира, че целта е родителите да бъдат стимулирани да ползват училищния транспорт, а не да возят децата с лични автомобили, което в крайна сметка да облекчи трафика в столицата и да се отрази положително на качеството на въздуха.  Според Георгиев в София има над 100 училищни автобуса.

Подобни статии