Заради спорове в семейството: Съд спря погребението на Микис Теодоракис

Композиторът все пак ще бъде погребан на остров Крит, както е пожелал приживе

Великият Микис Теодоракис

Погребението на великия гръцки композитор, музикант, политик и общественик Микис Теодоракис стигна до дебрите на съда заради спорове в семейството и изпълнителите на последната му воля, пишат гръцки медии. Според сътрудник на покойния композитор, представил купчина документи в съда, Теодоракис, който почина в четвъртък, е декларирал желанието си да бъде погребан на остров Крит. Дъщеря му обаче настоява той да бъде погребан в село Врахати близо до Коринт, където е имал вила.

Съдът все пак вчера призна представените документи и предстои Теодоракис да бъде погребан на Крит. Освен личната предсмъртва ноля на композитора в съда е показано и писмо, което Теодоракис изпратил до кмета на Ханя през 2013 г. В него той заявява желанието си да бъде погребан на Крит и го информира, че семейството му е против решението му. "Моето семейство не одобрява желанието ми; законът обаче признава правото на всеки да реши къде да бъде положено тялото му", е написал Теодоракис в писмото, което е публикувано от сегашния кмет на града Панайотис Симандиракис.

Ханя, Крит

В писмото Теодоракис посочва, че родителите и брат му са погребани в гробище в Галасис, селище на запад от Ханя, откъдето произхожда баща му. Сътрудникът на Теодоракис поддържа тезата, че последната воля на композитора относно мястото на погребението му трябва да бъде уважена.

В семейството на композитора миналата седмица възникна спор за мястото, където да бъде погребан Теодоракис, който почина на 96 години на 2 септември. Дъщеря му заяви, че той ще бъде погребан в село Врахати близо до Коринт, където е имал вила. Но синът му каза в петък, че семейството ще се съобрази с желанието му. Съд временно спря плановете за погребение, след като неназовани сътрудници на Теодоракис се намесиха, позовавайки се на нотариално заверени документи, които разкриват волята му.

Поклонение

Според вчерашните разпоредби тленните останки на Теодоракис ще бъдат изложени за поклонение в продължение на три дни в митрополитския храм "Благовещение Богородично" в Атина от вторник, 7 септември, до четвъртък, 9 септември, между 10 и 14 часа. Прощалната церемония ще се проведе на 9 септември в 15 часа в катедралата, след което ковчегът ще бъде транспортиран до остров Крит, за да бъде положен на желаното от Теодоракис място.

Комунист

Миналата година композиторът натовари Гръцката компартия с организацията на церемонията. От партията обявиха вчера, че Теодоракис ще бъде погребан съгласно желанието му на остров Крит. Теодоракис има противоречиви отношения с Комунистическата партия, която напуска в края на 60-те години, отново влиза в редовете й в края на 70-те, а през 1990 г. е избран за депутат от консервативната Нова демокрация.

През октомври 2020 г. той написал писмо до генералния секретар на компартията Димитрис Куцумбас, натоварвайки го с организацията на погребението. "Сега, в края на моя живот, когато преосмислям нещата, подробностите са се изтрили от съзнанието ми и само "големите неща" остават. И така аз виждам, че съм прекарал най-важните си, силни и зрели години под знамето на комунистическата партия. По тази причина искам да напусна този свят като комунист", написал прочутият композитор.

Подобни статии

 • Спомен за брат ми!

  Спомен за брат ми!

  Когато сърцето кърви... и оставя следи

  Пиша този текст за тези, които го познаваха и обичаха. За тези, които не го познаваха, но ще го заобичат. И за онези, които си мислеха, че го познават, но не обичат никой друг освен себе си. Най-вече заради тях. Защото имаха възможност да опознаят и обикнат един разкошен човек. А вместо това забиха зъби в сърцето му и ръфаха парчета от него. Злобно, безмилостно, гадно. Сега, когато той е в небитието, душата му най-после ще срещне мира, който заслужава. А душичките на използвачите ще се ронят. Защото в живота има само един такъв шанс, който никога повече не се повтаря.

  948
 • Почина ставрофорен иконом Ангел Ангелов

  Почина ставрофорен иконом Ангел Ангелов

  Софийска света митрополия с прискърбие съобщава, че на 24 ноември вечерта се престави пред Бога Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. Това се казва в съобщение на Митрополията, изпратено до БТА.

  128
 • На 92 години в Шотландия почина бившият външен министър Иван Станчов

  На 92 години в Шотландия почина бившият външен министър Иван Станчов

  На 92 години в Шотландия рано тази сутрин e починал големият български дипломат и бивш външен министър Иван Станчов, съобщи БГНЕС. Информацията е на българския посланик в Лондон Марин Райков.

  167