Заразен пенсионер отиде на екскурзия с 25 души

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заразен с COVID пенсионер отиде на екскурзия с с 25 пенсионери. За поредното потъкване на мерките разказа д-р Гергана Николова, която е член на БЛС.

Пациентът не се е чувствал добре, но въпреки това се качил на автобуса. Все още не е ясно колко от хората са се заразили. „Задавам си въпроса: Кой разреши 25 души да отидат на екскурзия?”, попита пред Нова телевизия още Николова. “Откакто се произвеждат ваксини, от всички заболели в столицата едва 13 имунизирани са влезли в болница. Това е достатъчен показател, че ваксините действат”, обяснява още тя. Лекарката отново призова да се спазват елементарни мерки. „Дистанция и маска, която да покрива носа и устата, а не да виси като пиратска обеца или като вратовръзка”, уточни тя.

Междувременно рекорден брой положителни проби от началото на четвъртата вълна бяха регистрирани вчера. 9,8 % от тестваните се оказват инфектирани, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ.

2192 са новите случаи на коронавирус у нас, установени през последното денонощие.Бургас е на трето място след София и Пловдив по брой новозаразени, следва Варна със 149 нови случая, в Добрич - 72.

Настанените в болница пациенти са 4935. От тях 405 са в интензивни отделения. Само за последното денонощие са починали 58 души. Междувременно има само 26% свободни COVID легла  в София, съобщи още  д-р Гергана Николова. Според нея  друг много сериозен проблем у нас са неработещите COVID зони. „Няма достатъчно специалисти. Изпращаме пациентите в тези зони и там има само лаборант, който им прави тест. Няма кой да изпише безплатна терапия, както беше обещано”, коментира общопрактикуващият лекар.

Скритата заболеваемост е наистина драстична, смята пък математикът Петър Велков.Все повече хора си купуват тестове от аптеката и не влизат в системата. Имаме тотално неспазване на мерките и слаб ваксинационен процес. Това е притеснително. Няма как да се справим с вируса поотделно. Покрай сухото ще започне да гори и мокрото. Имам познати лекари, които изнесоха пандемията на гърба си. Те са отвратени от това, което се случва. Всекидневно умират между 50 и 100 души”, отбеляза той.

 

Подобни статии