Защитата взе думата в процеса по дизелгейт в германски съд

Адвокатите на защитата на четиримата бивши мениджъри и инженери, обвинени в измама в делото за скандала дизелгейт във Фолксваген (Volkswagen) заявиха, че прокуратурата тълкува погрешно ролята на клиентите им в случая, предаде ДПА.

Процесът започна миналата седмица и в него четиримата бивши високопоставени служители на концерна са обвинени в измама заради инсталирането на милиони коли на софтуер, който може да подава фалшиви данни при тестовете за отработени газове.
Разкриването на практиката през 2015 г. доведе до извинение от Фолксваген и дела, които вече струват на компанията милиарди долари.
"Картината, представена от прокуратурата, е погрешна", заяви един от адвокатите. Според думите му обвинението страда от липса на разбиране за процеса на разработване на ЕА189 (типа двигател в центъра на скандала).
Твърденията на обвинението са фрагментарни, тъй като се фокусират само върху случая с 2-литровите двигатели, докато процесът при другите двигатели е бил доста по-различен от гледна точка на технологията, организацията и персонала, каза юристът.
Според защитата освен това клиентът му, бивш старши инженер във Фолксваген, е потърсил позиция от началниците си за използването на манипулиращите устройства и след това открито е сътрудничил на разследването.
Друг адвокат заяви, че неговият клиент не е знаел за устройствата преди 2015 година, когато измамата стана публично достояние. Ако е имало индикации за използването им, то клиентът му по никакъв начил не е разрешил това, подчерта защитникът и призова делото да бъде прекратено.

Подобни статии