Защо джентълмените предпочитат блондинки?

Русите жени като социокултурен феномен

Още древните гъркини забелязали, че мъжете изпитват някакъв тайнствен афинитет към златистите нюанси и започнали да се изрусяват.

Годината е 1953 г., кислородната вода вече отдавна е изобретена, а по холивудските екрани за първи път блясва иконичният мюзикъл „Джентълмените предпочитат блондинки“ с вечната Мерелин Монро. Още след излизането от киносалоните всички полудяват по филма, но в абсолютен хит се превръща и неговото заглавие. Мъже и жени започнали непрестанно да дъвчат тази фраза и тя добила толкова голяма популярност, че днес вече звучи изтъркано.
Въпреки това представите за младата, красива и женствена златокоска и своеобразния култ към нея несъмнено не са спрели да бушуват и досега. В проучване, проведено от The Journal of Social Psychology от 2017-а, помолили 110 мъже да оценят по привлекателност, здраве, потенциал за запознанства и родителски способности жени от снимки с различни цветове на косата. След като резултатите били готови, психолозите разбрали, че мъжете смятат жените със светла коса са по-красиви, по-здрави и по-млади. Защо обаче това е така и предпочитат ли господата блондинки в действителност?
Оказва се, че филмът на Били Уайлдър всъщност съвсем не е крайъгълният камък на почитта към русите дами и за да разберем тяхната „тайна“ трябва да превъртим лентата с доста години назад. Социокултурният феномен „блондинка“ започнал да се образува много, много отдавна…
Става ясно, че още в Древна Гърция наблюдателните съпруги забелязали, че мъжете им изпитвали някакъв мистериозен афинитет към златистите нюанси. Повечето от тях имали тъмна коса и в резултат на това светлите цветове, като по-рядко срещани, се смятали за изключително очарователни. Дори Афродита, гръцката богиня на любовта и красотата, единствена сред всички олимпийски красавици, често била описвана и изобразявана с руса коса. Затова далновидните гъркини не чакали дълго и предприели нужните действия – започнали да се боядисват!
За да постигнат този ефект, те използвали смес от вкиснато магарешко мляко, ситно натрошен ориз и брашно, а после – дълго седене под парещото елинско слънце. Трудоемките методи и отвратителната миризма на боята не им пестели усилията и времето, защото всички дами искали да са като Афродита. Поне до един момент…
Скоро гръцките проститутки също се докопали до тайна формула и започнали често да боядисват косите си в русо, използвайки шафранови бои или цветни пудри. В резултат на това, и заради естествената рядкост на русата коса в Средиземноморския регион, до четвърти век пр.н.е. тя била неразривно свързана с платената любов. Комичният драматург Менандър, който живял тогава, дори протестирал, че „никоя целомъдрена жена не трябва да прави косата си жълта“.
Но и това не спряло жените да искат да бъдат блондинки, а мъжете да ги предпочитат пред другите. Римлянките също били завладени от култа кум русото, но в методите си били доста по-практични. Понеже не разполагали с чак толкова време като гъркините, те просто носели перуки, които били направени от светлите коси на… германците и келтите, победени и убити в битките от техните мъже.
По времето на Ренесанса тази мода не отминала и венецианките и в креативността си постигнали огромен брой нюанси на русото – от пепеляво чак до цвят на зряла пшеница. Любовта към русото оставило своя отпечатък и в изобразителното изкуство, където много от най-популярните женски образи в историята, сред които още Ева и Мария-Магдалена, били изобразени със светли кичури. Върхът на популярността обаче бил достигнат от златистите нюанси, наричани “тицианов цвят”, по името на прочутия художник Тициан, увековечил върху платната си не една или две златокоси дами.
За какво обаче е целият този шум? Каква е причината още от древността до наши дни блондинките да се издигат на пиедестала на красотата и младостта? Не е ли странно, че само един цвят може да има толкова голямо въздействие в историята? Оказва се, че зад цялото това привидно налудничаво поведение всъщност стои доста солидно научно обяснение.
Още Дарвин размишлявал по този въпрос, опитвайки се да открие защо господата предпочитат блондинките. Въпреки че той не успява да се докопа до причината, множество учени от различни сфери на еволюционната психология, антропологията и археологията по-късно заедно стигат до разковничето на мистерията.
Разбираме, че за всичко е виновен… женският полов хормон. Русата коса издава силни нива на естроген в организма и именно това е една от основните причини за голямата притегателна сила на блондинките за мъжете. Колкото по-високо е съдържанието му в тялото на една жена, толкова по-вероятно е нейните коси да са естествено руси.
А това обяснява доста… Знаем, че именно естрогенът е хормонът, който отговаря за размножителната способност. Тъкмо затова, щом един мъж види блондинка, в мозъка му протичат моментални реакции, които го карат да свърже русата коса с плодовитост. Без да е нужно да разбира каквото и да било от хормони, той просто е привлечен от нея, защото подсъзнателно я приема като сексуално жизнена и дори като подходящ партньор.
Любопитно е обаче, че след като блондинката роди първото си бебе, косата й обикновено потъмнява, тъкмо защото нивата на естроген в кръвта намаляват. След раждане на второ дете косата потъмнява още повече. А това е и причината много жени, които са руси, с напредване на възрастта да стават по-тъмни, така че русата коса също се разглежда като показател за младост и репродуктивна годност.
А освен с естрогена учените обясняват култа към светлите мадами и с нещо друго. Често срещано обяснение е, че русата коса е еволюционно възникнала при северноевропейските племена преди около 11 000 години. Смята се, че тя била „отключена“ като мутационно преимущество сред хората, които тогава мигрирали към по-слабо осветената част на Земята. Загубата на пигментация по кожата позволява по-дълбоко проникване на ултравиолетовата светлина, необходима за синтез на витамини, нужни от своя страна за доброто здраве. Точно затова за блондините и блондинките е било по-вероятно да бъдат по-здрави и да живеят по-дълго.
По тази причина палеолитните ловци още от далечното минало били силно пленени от русокосите събирачки – освен че те ги определяли подсъзнателно като по-сексуално жизнени, те ги избирали и тъй като вероятността да бъдат здрави била по-завишена. А и защото все пак силно изпъквали сред конкурентите си – както днес, така и тогава русата коса била по-слабо срещана, тъй като е с рецесивен ген. Някои археолози дори твърдят, че в онези времена царяла ожесточена борба сред мъжете за жените златокоски. А според други, по-крайни мнения, мъжете блондини със сини очи непременно искали жена със същите отличителни признаци, тъй като вероятността бебето им да притежава същите черти е почти 100-процентова, което тогава се превръща в нещо като антиизневерителна гаранция!
Виждаме, че зад всичко, дори зад привидно необяснимата притегателна сила на блондинките, стои някакво обяснение. Но освен психологическите и еволюционните причини важна роля изиграват и социалните. И въпреки че блондинката се превръща в своеобразен социокултурен феномен, още с появата си от преди около 13 000 г., Златният век на Холивуд и изобретяването на перхидрола със сигурност оказват допълнително влияние за формиране на обществените нагласи и представи за красота. И едва ли е случайно, че точно 60-те години на пазара се появяват първите кукли Барбита, които, разбира се, са руси…

Подобни статии