Защо индианците в Мексико отказват да се ваксинират?

Тринадесет селища в Мексико са отказали жителите им да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, съобщи снощи президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор на редовната си пресконференция, цитиран от световните агенции. Повечето се намират в южните щати Оаксака и Чиапас и са населени с наследници на коренните жители на страната.

Страхът на хората се основава както на техните религиозни вярвания и културни особености, така и на възможните странични ефекти на препаратите. В селищата, населени с местни жители, подобни решения се взимат обикновено от общността и важат за всички. В Мексико има около 2500 подобни селища.

Самият Лопес Орбадор ще бъде публично ваксиниран днес в опит да разсее съмненията за ваксините сред населението. Той прекара Ковид-10 през януари, а преди няколко седмици заяви, че няма нужда да се ваксинира, тъй като има достатъчно защитни антитела. От началото на пандемията Лопес Обрадор последователно отрича опасността от коронавируса да е толкова висока, колкото се твърди.

Досега в страната са ваксинирани само здравни работници, преподаватели и хора над 60 години. По официални данни Мексико е на трето място в света по брой заразени, а ваксинационната кампания е сред най-бавните.

Подобни статии