Защо индианците в Мексико отказват да се ваксинират?

Тринадесет селища в Мексико са отказали жителите им да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, съобщи снощи президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор на редовната си пресконференция, цитиран от световните агенции. Повечето се намират в южните щати Оаксака и Чиапас и са населени с наследници на коренните жители на страната.

Страхът на хората се основава както на техните религиозни вярвания и културни особености, така и на възможните странични ефекти на препаратите. В селищата, населени с местни жители, подобни решения се взимат обикновено от общността и важат за всички. В Мексико има около 2500 подобни селища.

Самият Лопес Орбадор ще бъде публично ваксиниран днес в опит да разсее съмненията за ваксините сред населението. Той прекара Ковид-10 през януари, а преди няколко седмици заяви, че няма нужда да се ваксинира, тъй като има достатъчно защитни антитела. От началото на пандемията Лопес Обрадор последователно отрича опасността от коронавируса да е толкова висока, колкото се твърди.

Досега в страната са ваксинирани само здравни работници, преподаватели и хора над 60 години. По официални данни Мексико е на трето място в света по брой заразени, а ваксинационната кампания е сред най-бавните.

Подобни статии

 • 123 нови случаи на КОВИД за денонощието

  123 нови случаи на КОВИД за денонощието

  123 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България за последните 24 часа. 50 от тях са установени с PCR, а 73 - с бързи антигенни тестове. 13 361 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. От тях 5 147 са PCR, а 8 214 - антигенни. Това показва Националната информационна система.

  30
 • Математикът проф. Николай Витанов

  Математикът проф. Николай Витанов "пусна" хората на море

  Днес ще започна с една много добра новина. Обикновено не показвам картите на риска, защото хората в областите с висок риск могат да се притеснят. Но днес картата е такава, че може да се покаже без притеснения. Ето я. Такава карта не се беше появявала от около година.Това пише във фейсбук математикът проф. Николай Витанов в поредния пост за ситуацията с коронавируса у нас.

  126
 • 14 266 направени теста, 100 новодиагностицирани с COVID-19

  14 266 направени теста, 100 новодиагностицирани с COVID-19

  100 са новите диагностицирани с коронавирус лица у нас през изминалото денонощие. От тях 44 са установени с PCR, а 59 - с бързи антигенни тестове. Направените за последните 24 часа тестове са общо 14 266, от които 5039 са PCR, а 9227 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.

  126