Защо турските "знаменосци" на Киев разтревожиха медиите в Русия?

Киев използва за пръв път бойни дронове срещу сепаратистки Донбас, създавайки риск от разрастване на конфликта, и се готви да удари с тях Русия, алармират тези дни руски медии. Те критикуват "беззъбата" засега реакция на Кремъл и прогнозират догодина "голяма война" в съседна Украйна.

Украинският Генщаб заяви, че на 26 октомври - в отговор на обстрел, Киев за пръв път е използвал срещу проруските отцепници безпилотник турско производство Байрактар Те Бе 2. Киев разпространи видеозапис, на който дронът атакува сепаратистка гаубица с управляема планираща авиобомба, но разчетът остава невредим. С друг дрон бе взривена петролна база в Донецк, заявиха бунтовниците.
Според турския в. "Миллиет", тази есен украински Байрактари са нанесли най-малко 30 удара в Донбас, но руски експерти се съмняват в това, пишат сайтовете "Шрайбикус" и "Авиа про".
"Украйна брани своята територия и суверенитет", подчерта президентът Володимир Зеленски след критики от страна на Париж и Берлин - посредници в мирния процес. "Ние не атакуваме, а само отговаряме" на сепаратистки нападения, добави той.
Креслото на Зеленски "отдавна се клати, значи му трябва макар моментна и медийна, но все пак победа", коментира случая агенция РЕГНУМ.
САЩ призоваха враждуващите лагери да спазват примирието, но потвърдиха, че дронове са използвали и бунтовниците. Вашингтон прикани своите съюзници и партньори да вдигнат ограниченията върху доставките на летални отбранителни оръжия за Киев.

* * *

През 2018 г. Киев купи от Анкара шест безпилотника Байрактар Те Бе 2 и много боеприпаси за 69 милиона долара от малкия си бюджет, а през 2020 г. - още два, напомни руският мозъчен център РУССТРАТ.
Използването на Байрактари не къде да е, а по самите граници на ЕС може да засили интереса към тях в Източна и Централна Европа. Полша вече поръча от тях, интерес проявяват Латвия, Унгария и България - страни от предната линия на НАТО. Може да ги последват Естония, Чехия, Румъния и други. А за Турция това е шанс да покаже, че споделя ценностите на алианса, и да намали напрежението със западните си съюзници, пише "Известия".
Турската компания Байкар съобщи, че е договорила износ на Байрактари Те Бе 2 за общо 13 страни. Досега такива са доставяни на Азербайджан, Украйна, Катар. Саудитска Арабия също проявява интерес. Според запознати източници, цитирани в медиите, Анкара е сключила и сделки с Мароко и Етиопия.

* * *
Според РУССТРАТ с дроновете си Киев може само да вдигне "медиен шум", тъй като Байрактарите могат да действат "само в чисто небе", а сепаратистите имат "достатъчно" зенитно-ракетни комплекси.
Киев се отказва изобщо от мирни решения за Донбас, заключава обаче телевизия "Вести". Украинската армия получи нови възможности и стана по-опасна, изтъкват военни специалисти в "Известия". Използвайки дронове, армията на Киев "плю на Минските споразумения" за Донбас и даде на Русия повод да задейства своите войски за радиоелектронна борба, се казва в коментар от вестника.
Според аналитици от Русия и Донбас украинските дронове ще причинят сериозни щети на гражданската инфраструктура в сепаратистките формирования в преддверието на зимата.
Това оръжие променя много неща. Ударните възможности на Байрактарите не са големи, но те координират артилерийския и ракетния огън. Тъкмо с израелски дронове Азербайджан спечели миналогодишната война в Карабах, коментира пред агенция РОСБАЛТ военният експерт Павел Фелгенгауер.
С дроновете си военните на Киев могат да видят всички промени на бойното поле. Това до голяма степен изравнява шансовете - сепаратистите вече трудно биха разгромили пак украинските сили, както през 2014 г., обяснява аналитикът.

* * *
"За жалост в случая се потвърждават опасенията ни, че доставките на подобни оръжия за украинските военни може да доведат до дестабилизиране на ситуацията по допирната линия" между силите в Донбас, заяви по повод дроновите атаки Кремъл. "Украинците водят много опасна игра", добави посланикът на Москва в ООН Василий Небензя.
"Свободная преса" иронично призовава Кремъл да награди с ордена "Бойно Червено знаме" главния санитарен лекар на Русия Анна Попова. Едва-що турският дрон бе обстрелял Донбас и санитарните власти откриха наднормено количество пестициди по турските мандарини. Вносът им в Русия бе забранен, разказва вестникът. "Тези акции добиват политически нюанс", припомня други подобни случаи ориенталистът Станислав Тарасов.
"Надявам се (. . .) това да е съвпадение. Защото, ако това е нашият отговор, той е съвсем беззъб и несъразмерен. Един импотент няма как да изпълни съпружеския си дълг не защото не иска, а защото не може", забелязва пред "Взгляд" друг експерт по Изтока, Евгений Сатановски.
Запитан от "Московский комсомолец" защо Русия реагира само с шумни изявления, Игор Стрелков, бивш сепаратистки военен министър, посочва: "Защото (турският президент) Ердоган държи като заложник елитния ни военен корпус в Сирия. Затворят ли турците Босфора и Дарданелите, ще изгубим всичко. Не ще можем да воюваме с Турция на сирийския театър на бойните действия (. . .) Нито спешно да изтеглим своя корпус от Сирия поради договореностите с Асад" - сирийския лидер.
Миналия път, когато Путин се възмути след свалянето на руски боен самолет от турците, Ердоган заплаши да намери други строители за турската АЕЦ вместо Русия, припомня "Новая газета".
Това на пръв поглед е абсурд, защото фактически Русия инвестира в Турция пари. Но турският лидер добре разбира какво движи руските държавни компании - икономиката на подкупа, стремежът "да закопаят" възможно повече пари под геополитически претексти. В името на това Кремъл ще изтърпи всичко - и Карабах, и турските Байрактари в Украйна, твърди всекидневникът.
Но "кой знае дали главният началник няма да се обиди. Предния път (. . .) той прати войски на границата с Украйна, щом Байдън се съгласи, че стопанинът на Кремъл е убиец. А обидите на Путин много бързо се предават по команден ред", пише "Ежедневний журнал".
Ако Киев продължи атаките с безпилотници, "Русия може да се възползва от това за ескалация", предупреждава украинският наблюдател Андрий Головачов, цитиран в печата.
По всичко личи, че в Украйна предстои догодина голяма война. Информационната подготовка вече започна - стига да погледнем шумотевицата в Русия по повод турските дронове, казва Павел Фелгенгауер.
А междувременно "Украйна готви Байрактарите за удари срещу цели в Русия", заявява в заглавие "Независимая газета".

Подобни статии