Защото снощи правих кекс

Как Здравка от Шушумигово стана Мастършеф на Фейсбук мастърите

Снимка: Ивайло Цветков Кристи Петрова

Кака Здравка от Шушумигово има няколко любими празника в годината – рождените дни на фемилито, на които задължително дава дежурство пред компютъра и отмята на листче колко души са й лайкнали тортата и са й пратили виртуален букет и сърца. И Рождеството и Възкресението Христово. Малко ги бърка двата празника, затова ги отбелязва по лесния начин само като Коледа и Великден.

Кака Здравка не е типичната домакиня и НЕ ГОТВИ. Да не му хрумне на някой да я обижда, че ще запали моторетката тутакси. Тя няма време за такива архаични битовизми като мусаката или кюфтетата по чирпански. Единственото, което умее е да пържи два вида яйца – бъркани и на очи. Но за пред Фейсбук приятелките е готова да обясни най-компетентно как се плейтват аспержи по милански, защото си е свалила точно такава снимка на харддиска и сега се прави на Мастършеф на фейсбук мастърите.

Кака Здравка не е вегетарианка и не пости, а църквата я заобикаля, но тази година повече от всякога мре да се снима с маската си с избродирано кръстче - последен писък на модата. Ще преживее все някак миризмата на тамян, която по принцип не понася, защото й наподобява на ароматните пръчици, с които гони миризмата на чесън в кухнята. Сега покрай коронавируса хрупа скилидките като ябълка, даже без да ги бели. Следи всеки ден от Страстната седмица и го отбелязва с текстове, които е копнала от нета, за да я имат за много набожна. Лъже, че пости, щото и това й отива на имиджа. Според образа си в социалната мрежа, тя е слаба, готина и позитивна. Случват й се само вълшебни неща и непрестанно попада в забавни ситуации, които разказва като кратки истории, а виртуалните й приятели се скъсват да я хвалят и да й препоръчват да напише документален роман. Нищо, че всичко, което споделя е измислено. Животът й е тъп, скучен, смята брака си за провал и мечтае светът да я оцени. Мрачна е, изпада в депресии, сменя настроението си по 24 пъти на ден и ненавижда празниците, когато слугува на семейството си.

Нейната двойничка в интернет е друго и ако малко ви е досадила с великденските постове с библейски препратки тия дни, то е от престараване. Няма си и понятие от тия неща и дори не е вярваща. Само се прави. Тази мрачна и депресивна жена е постоянно в роля и така се вживява, че понякога забравя коя е. В никакъв случай няма да я заподозрете, че би тръгнала да овиква детето, което се е изльоскало в котешката тоалетна, след като е опитало кафявите бонбончета в нея. Абсурд, Здравка има здрави нерви и не се нерви от такива неща, даже напротив – споделя ги с най-големи подробности. Но на другия ден, когато й мине и вече има ясна концепция как да представи случката като нещо безкрайно забавно. Пък и десетките й приятели във Фейсбук не виждат синината от ощипаното върху ръката на детето, нито са чули разправиите с полицията заради крясъците от апартамента.

На кака Здравка трябва да й влезете в положението. От един месец е под карантина и вече изкрейзи съвсем. Налага й се да чисти и готви, защото и мъжът й се е чучнал до нея и вижда всичко. Досега лесно можеше да го лъже, че върши много неща и върти домакинството. Но сега не върви леля Гинче, на която обикновено плаща да й купи храна за вкъщи от ресторантчето, да разнася кутии, а тя да изсипва съдържанието им в тенджерата. Верно, отваря й се малко повече работа, но как, по дяволите, да повтори рецептата за оная гнусотия – друсан кебап, на която мъжът й толкова се изкефи веднъж. Голямо дебнене падна кога ще е в менюто отново, за да го излъже, че ето и днес е наготвила любимата му манджа, за да го зарадва.

Откъде тръгнах да ви разправям за Здравка от Шшумигово, пък къде стигнах. За Великден ставаше дума. И за прословутия козунак, по който всички тетки в нета се превъзнасят – на едната й бухнал, на другата й станал на перфектните конци, третата го плела на осем плитки и го украсила с локумче и филиран бадем. Кака Здравка слуша, слуша и се надъха да направи идеалния козунак, с който да удари всички в земята. Отне й два часа да намери картинка. И в четвертък призори, след като показа невероятните писани яйца, които беше откраднала от украински сайт, зареди и снимките на идеалния козунак - пак чужбински. Озвучи го с клипа на Андреа Бочели от празната катедрала Дуомо в Милано. Седна на дивана да вдигне крака след тежката домакинска и културна работа във Фейсбук. И си пусна парчето „Защото снощи правих кекс“. Айде бе, козунаци ще меси. Тя да не е някаква безделничка, която не си цени времето. И ако не стане, какво ще покаже? Великденът е на един клик разстояние. И тя е просто супер!

Подобни статии

 • Бой с камшици

  Бой с камшици

  Свикнали сме Кубрат Пулев да се бие с ръкавици, но тази седмица боксьорът се развихри с камшици. Отнесе го доскорошният депутат от „Има такъв народ“, а вероятно и бъдещ такъв - Филип Станев. По-точно отнесе го една анатомична част от телесата на Станев, която не е удобно да напишем тука.

  212
 • Война със скалпели

  Война със скалпели

  В навечерието на четвъртата вълна от пандемията и с висящ бюджет на Здравната каса поради все още недовършената актуализация на бюджета, двама сериозни български лекари и политици подеха истинска война със скалпели. Както можеше и да се очаква, ударите се нанасяха с медицинска точност и буквално замириса на кръв, йод и тежка политическа конфронтация. Уви, поизцапаха се и белите докторски престилки, и лекарското самочувствие.

  152
 • Поименно ги назовете... (подслушваните)

  Поименно ги назовете... (подслушваните)

  Стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд. Такава бомба хвърли министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушване, поискано от ГЕРБ-СДС, относно твърдения за незаконно подслушване на политици и граждани. Логично, последва въпрос за повече конкретика. А служебният вътрешен министър отговори в стила на популярен в миналото виц.

  750