Затягат правилата в биатлона

Международният съюз по биатлон (IBU) затегна правилата за смяна на спортното гражданство. Това решение е взето на неотдавнашния конгрес на организацията.

IBU е затегнал правилата, за да защити интересите на националните федерации, които са инвестирали много в подготовката на млади спортисти.

В правилата на IBU вече има клауза, която описва две условия за допускане на биатлонисти до международни състезания. Първото казва, че за да се състезава за държава, спортистът трябва да се счита за неин гражданин до навършване на 15-годишна възраст. Ако е сменил гражданството си след 15 години, ще трябва да докаже тесни, убедителни и силни връзки с новата държава (например поради брак и/или постоянно пребиваване в нея). Такива връзки трябва да съществуват най-малко една година за спортист на възраст 19 години или по-млад, в продължение на две години за спортист на възраст 20-22 години и три години за спортист на възраст 23 години или повече.

Последният път, когато IBU затегна правилата за преход беше през миналата година. Тогава се появи клауза, забраняваща на биатлонист да сменя националния отбор повече от веднъж в кариерата. В същото време му беше позволено да се върне в предишния отбор. Сега се появи допълнение към клаузата: спортист може да направи това при условие, че е изминала поне една година от последното му участие за новия национален отбор

Подобни статии