Затвор за крадец, задигнал носиите на цяло село

Криминалисти успяха да върнат така ценните носии за село Злогош.

За една година в затвора влиза рецидивист, задигнал народните носии на читалище „Отец Паисий 1982“ в треклянското село Злогош.

31-годишният Георги Ю. се призна за виновен в кражба на народни носии и елементи към тях на обща стойност 990 лева. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив за времето от 12 до 14 февруари 2020 година чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот. Крадецът е влизал с взлом от покрива на читалището.

Георги Ю. е осъждан многократно, като последното си наказание „лишаване от свобода“ изтърпява в момента в затвора в Бобов дол. Веществените доказателства - седем народни носии, две сърмени престилки и два колана, са върнати на собственика. Наказанието „лишаване от свобода“ за срок от 1 година ще бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим, определи Районния съд в Кюстендил под председателството на съдия Пламен Деянов.

След постановяването на присъдата местното население ликуваше, като най-голяма радост за тях предизвика връщането на така ценните носии. „Щетата за нас бе изключително голяма, тъй като в продължение на десетки години сме събирали така ценните за Краището народни носии. Добре, че не бяха продадени, защото иначе щяхме за загубим наследството от предците ни. Такива носии няма никъде, а една от тях е на майката на кметицата Живка Иванова“, коментираха местните жители.

Те припомниха, че по време на кражбата дори е правен опит за палеж на сградата, която е изключително стара и някога е била собственост на попа на селото. „Радваме се, че този човек си получи заслуженото. Много сме доволни, че носиите бяха открити и те отново са тук, при нас“, коментираха още жителите на Злогош.

Обирджии редовно тарашат читалищата

Кражбата на народните носии в Злогош не е първи опит на посегателство над читалищата в региона.

През годините не веднъж или два пъти крадци са атакували предимно селски читалища, от които задигат различни ценности. Преди две години пък огромната сграда на читалището в Катрище беше напълно опожарена. Тогава за причина беше посочено късо съединение. Местните жители обаче се съмняват, че става въпрос за умишлен палеж.

Подобни статии