Затворническа психиатрия за детеубийцата от Сандански

Прокуратурата иска повторна тройна експертиза за психическото състояние на обвиняемата

Кристина Дунчева, обвинена за убийството на двете си деца в Сандански, ще бъде настанена за един месец в психиатрично заведение към затвора в град Ловеч. Това реши Окръжен съд – Благоевград по искане на Окръжна прокуратура – Благоевград, съобщиха от държавното обвинение.

Съдът е уважил искане на наблюдаващия прокурор на Окръжна прокуратура – Благоевград обвиняемата да бъде настанена за изследване в психиатрично заведение за срок до тридесет дни. Тази мярка за процесуална принуда е предвидена в чл. 70 от Наказателно-процесуалния кодекс.
Държавното обвинение е мотивирало искането си с необходимостта да бъде извършена повторна тройна психологична и психиатрична експертиза спрямо обвиняемата жена. Това се налага с оглед, че вече направената такава не е дала обосновани отговори на поставените въпроси, свързани със състоянието й.
Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Апелативен съд – София. Адвокатът на Дунчева Маньо Алексиев каза пред медиите, че няма да обжалват решението на Благоевградския окръжен съд.
Жестокото убийство на 3-годишната Ивон и 5-годишния Васил разтърси Сандански в средата на ноември. Децата бяха заклани в дома им. Тогава майката на двете убити деца в Сандански Кристина Дунчева твърдеше, че няма спомен какво е направила с тях. Тя обаче бе обвинена в жестокото убийство и беше прибрана в ареста.
Там Кристина Дунчева получи няколко припадъка, но състоянието й засега е стабилно. С нея разговаряха психолози и психиатри.
Пред тях тя обяснила подробно какво се е случило в деня на убийството на децата. Спомнила си, че се е скарала с мъжа си Георги Трайков, след това всичко в паметта й е изгубено и моментът на убийството й е "бяло" петно. Осъзнала се, когато вратата била разбита с крак от мъжа й. Спомнила си, че в стаята влезли роднини и започнали да пищят от ужаса, който заварили, каза адвокатът на обвиняемата Маньо Алексиев.
Районният съд в Сандански разгледа и дело за домашно насилие срещу Георги Трайков, баща на убитите деца. Именно Кристина Дунчева заведе дело срещу него. В средата на януари тази година тя спечели делото срещу бащата.

Подобни статии