Завръщането на Худини

Всяка година на Хелоуин ентусиасти викат духа на илюзиониста. $10 000 давала вдовицата му на всеки, който осъществи контакт с него. Смъртта му е загадка, подозират, че в болницата е бил инжектиран с експериментален серум

Снимка: nepszava.com Хари Худини с майка си Сесилия и съпругата си Бес.

В нощта на Хелоуин, 1926 година, издъхва великият илюзионист Хари Худини. Миг преди смъртта си той обещава на съпругата си Бес, че ще намери начин да се върне на тази дата в нашия свят.

В сумрачна стая, хванати за ръце край кръгла маса, са седнали няколко мъже и жени. Те чакат съобщение. Съобщението, на което се надяват, че ще дойде, в последните 10 години точно на тази дата - 31 октомври. След дългото мълчание накрая една от жените става и съобщава на останалите в помещението: „Худини не се появи. И последната ми надежда, че отново ще се върне при мен, се изпари. Пуснете лампите. Лека нощ, Хари.”
Дамата, която остава сама с мъката си в стаята, е съпругата на Худини - Бес. Това е и последният й опит да изпълни волята на покойния си съпруг. Сеансите обаче от 1927 година до ден днешен не престават, въпреки че Бес се отказва да пробие „мембраната”, която отделя нашия свят от отвъдното. Духът на Великия Худини е призоваван, откакто той умира на 52-годишна възраст при неизяснени обстоятелства. Според официалните сведения причината за неговата кончина са усложненията от перитонит, които той развива след удар в корема.
Преди време се заговори за ексхумацията на тялото му, понеже наследниците искат да разгадаят поне тази тайна. “Всичко ще бъде прецизно анализирано. Ще изследваме косата му, ноктите на ръцете му и всяка костна фрактура”, обеща Джеймс Старс - ръководител на екип от патолози, антрополози и токсиколози. В биографичната книга за магьосника The Secret Life of Houdini, излязла през 2006 година, се споменава, че Худини най-вероятно е убит, след като е бил инжектиран с експериментален серум в болницата, в която са лекували прободната му рана.
Малко преди да почине, великият илюзионист сключва пакт с жена си. Те създават кодирано послание от цифри, което по някакъв начин да се материализира при успешен спиритичен сеанс, така че Бес да е съвсем сигурна, че общува с мъжа си. Цялото това увлечение на Худини по отвъдното се е развивало от ранната му младост.
През 1892 година той приема псевдонима Худини в чест на френския илюзионист Робер Уден и започва гастроли в САЩ със своя брат. Младежът става истинска сензация, понеже успява да се самоосвобождава от белезници и резервоари, пълни с вода, заключени с катинари. През 1900 година по време на гастроли в Европа и Русия смайва публиката с номера си “Изчезващият слон”. Триковете му стават все по-сложни и близки до невъзможното и така у него се заражда и страстта да разобличава останалите, които претендират, че имат несъществуващи способности. Това се отнася най-вече за хора със свръхестествени умения. Худини толкова се вманиачава в това, че и смъртта му се превръща в тест за контактьори, врачки и гадатели.
Голямата му мечта - да чуе за последен път гласа на починалата си майка, го отвежда при не един и двама магьосници. Но това се превръща и в голямото му разочарование. Той дори участва в жури, чиято цел е да установи лъже ли най-популярният медиум по онова време -  Мина Крандън-Марджъри. Сеансът в дома є е организиран от списание “Сайънтифик Американ” на 23 юли 1924 г. Младата дама е на път да получи световно признание и немалка награда. Това обаче така и не се случва, понеже набитото за трикове око на Худини веднага засича едва забележимите движения на дамата, с които тя се опитва да накара дървена кутийка да звъни, без да я докосва, или да кара различни предмети да се носят из въздуха. Слуховете твърдят, че Мина толкова се разярила от това, че намерила начин въпреки всичко да отмъсти на Худини, като използва отвъдните сили. Тя му разказала, че мъртвият є брат Уолтър е предсказал, че фокусникът ще намери смъртта си след една година. Худини успял да избегне пророчеството, но само с няколко месеца.
Още на следващата година след кончината на Хари Бес обявила награда от $10 000 за всеки, който успее да я свърже със съпруга є. Така се появява и прословутата поредица “сеансите на Худини”. Има само един човек, който като че ли е успял да се приближи до осъществяването на контакт.
През 1928 година Артър Форд обявил публично, че е получил послание от самия Хари Худини. Той го изпратил на Бес и тя потвърдила, че съобщението е предадено с шифъра, измислен от тях двамата преди смъртта му. На 31 октомври същата година се организира сеанс. Събитието дори се излъчва на живо по радиото. Медиумът повикал Хари с молбата да покаже, че е там. В продължение на повече от час обаче нищо не се случило. Когато запалили лампите и любопитните гости си затръгвали, се разразила невиждана буря. По-късно участниците в сеанса щели да научат, че тя не е усетена никъде другаде в района - появила се само над мястото на сеанса.

Подобни статии