Заздравиха ли последните регионални и местни избори във Венецуела властта на Мадуро

Управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела на президента Николас Мадуро спечели категорична победа на състоялите се на 21 ноември регионални и местни избори над опозицията, която не успя да се мобилизира и претърпя едно от най-тежките си поражения. Какво ни казва изборният резултат и стабилизира ли той, поне засега, властта на притиснатия във вътрешен и международен план Мадуро?

Социалистите спечелиха губернаторските надпревари в 20 от общо 23-те щата на Венецуела, както и голяма част от кметските (над 200 от общо 335), включително тази в столицата Каракас.

Малка утеха за опозицията остана фактът, че успя да победи в някои ключови щати като нефтодобивния Сулия, който е най-големият по население щат на Венецуела, а административният му център Маракайбо е вторият по големина град в страната след столицата Каракас.

Тези избори бяха важни, защото бяха първите от 2018 г., в които опозицията се съгласи да участва. През трите години оттогава тя бойкотираше изборния процес във Венецуела, защото не вярва в него и защото той се организира от институции, контролирани от правителството, което тя смята за авторитарно и нелегитимно.

До съгласието на опозицията да участва в сегашните избори се стигна след направена от Мадуро отстъпка да позволи на тях да присъстват наблюдатели от Европейския съюз.

Може би най-големият залог на изборите беше това, че те бяха важна проверка на силите преди президентските избори през 2024 г., както отбелязва "Файненшъл таймс".

Тежкото поражение породи различни реакции в лагера на опозицията.

Една от най-ярките й фигури Хуан Гуайдо показа, че въпреки тежката загуба не смята, че опозицията се е провалила, но от изказването му личеше, че според него тя е направила съществени грешки.

"Би било несправедливо да говорим за изборен провал", каза той. Гуайдо отправи обвинения за допуснати сериозни изборни нарушения от страна на властите и заяви, че кандидатите на управляващите и опозицията не са били поставени при равни условия в предизборната надпревара.

По думите му обаче вотът е показал "очевидната нужда" от обединение на опозицията.

Наблюдателите от ЕС заявиха след вота, че той е преминал при по-добри условия от предишните регионални и местни избори, но добавиха, че е имало "структурни дефицити", съобщиха световните агенции.

В следизборните изказвания на представителите на опозицията присъстваха ключови думи като "обединение", "обновление", "възраждане", "прегрупиране", които на практика означаваха признание от тяхна страна за допуснати грешки.

"Нуждаем се от преосмисляне на стратегията", каза опозиционният кандидат за кмет на Каракас Томас Гуанипа, цитиран от агенциите.

В лагера на управляващите логично резултатите бяха посрещнати с голям възторг.

"Голям триумф, славна победа, прекрасен урожай, постигнат с труд!", възкликна Мадуро, говорейки за "смазващите резултати", предаде Франс прес. "Коледа подрани за нас", каза вторият човек в йерархията на управляващата партия Диосдадо Кабельо, цитиран от "Файненшъл таймс".

Чавизмът спечели с лекота регионалните избори, гласеше заглавието на съобщението за изборния резултат на кубинската държавна осведомителна агенция Пренса латина.

Николас Мадуро дойде на власт през 2013 г. след смъртта на своя ментор и основоположник на така наречения чавизъм (венецуелския тип социализъм) Уго Чавес. През дългогодишното управление на Мадуро богатата на петрол Венецуела премина през тежка икономическа криза с хиперинфлация, която продължава и до днес.

На президентските избори през 2018 г. Мадуро беше преизбран, но вотът предизвика протести както във вътрешен, така и в международен план - Западът начело със САЩ, както и редица латиноамерикански страни не признаха резултатите и обявиха за законен президент опозиционния водач Хуан Гуайдо.

Всичко това доведе до възникването на сериозна геополитическа криза около Венецуела, която продължава и до момента и в която двата враждуващи лагера са подкрепяни от различни геополитически играчи - опозицията от Запада, а управляващите - от Русия и Китай.

Неслучайно някои анализатори определят изборния резултат като неуспех за международните поддръжници на опозицията и в частност за тези на Гуайдо.

"Опозицията, САЩ, Европа и повечето латиноамерикански страни започват да осъзнават, че процесът на демократизация ще изисква време", каза пред "Файненшъл таймс" Майкъл Пенфолд, преподавател по политическа икономия и управление в ИЕСА, бизнес школа в Каракас.

Като цяло анализаторите отдават изборното поражение на опозицията на нейната фрагментираност.

"Доста щати бяха загубени от опозицията заради разединението в нейните редици и това, че тя не успя да излъчи обединяващи фигури", каза пред Франс прес коментаторът и университетски преподавател Педро Бенитес.

На същото мнение е и Луис Висенте Леон, директор на местната социологическа агенция "Датаналисис". "Ако бяха обединени, те щяха да спечелят значително повече губернаторски места", каза той пред "Файненшъл таймс".

Според други анализатори проблемът на опозицията е, че нейните водачи говорят за обединение, но никой не казва как да бъде постигнато.

"Всички опозиционни политически ръководители говорят за това, но никой не казва как точно ще го направят", каза пред "Файненшъл таймс" Мариен Хименес, политолог и изследовател от Оксфорд.

Някои представители на опозицията оправдаха загубата си с други фактори, като например рекордно ниската избирателна активност - 42 процента, в която те съзряха апатия сред обществото, подхранвана според тях целенасочено от управляващите, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Независимо от това какви са причините за победата на Мадуро и поражението на опозицията, едно е ясно: изборите значително заздравиха позициите на управляващите социалисти и поне засега не се вижда как те ще могат да бъдат свалени от власт.

Подобни статии

 • Над хиляда единици бойна техника ще получи тази година армията на Русия

  Над хиляда единици бойна техника ще получи тази година армията на Русия

  Над хиляда единици бойна техника ще получат през 2022 г. сухопътните войски, военноморските сили, въздушнодесантните и бреговите войски на Русия. На военните ще бъдат доставени нови пускови установки с междуконтинентални балистични ракети (МБР), стратегически ракетоносци, системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и атомен подводен крайцер. А Въздушно-космическите сили очакват 257 летателни апарата, съобщи на 21 декември пред висшия команден състав министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран в руския печат.

  9
 • Берлин-Мадрид: Новият социалдемократически съюз в Европа?

  Берлин-Мадрид: Новият социалдемократически съюз в Европа?

  Тази седмица започна с едно важно събитие, което бе отразено в медиите, но още не е анализирано обстойно. Става дума за срещата в понеделник между германския канцлер Олаф Шолц и испанския премиер Педро Санчес.

  106
 • Руско-американски диалог цели да сложи край на украинската криза

  Руско-американски диалог цели да сложи край на украинската криза

  Шефовете на американската и на руската дипломация се срещат в Женева, за да търсят решение за Украйна, на чийто праг лагерува страховита руска армия, пренебрегвайки предупрежденията на Запада за в случай на нахлуване.

  136