Здравецът носи дълголетие

Великден (Възкресение Христово) е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос. То е на третия ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

В миналото на българската трапеза се е месел традиционният обреден хляб. Първият козунак за Великден е омесен от френски хлебар през XVII век, но на родна земя той навлиза сравнително късно – едва през 20-те години на миналия век. Традицията на сладкия хляб се появява първо в градовете, измествайки традиционния (като колак, пармак, кравай), като той е продукт на външни влияния и градската култура, пише bulgarianhistory.org. С днешна дата нещата много се промениха, но все пак традиционните елементи от миналото са се запазили в голяма степен – яйцата да се боядисват в четвъртък или събота, на трапезата да има козунак и агнешко, да се ходи на църква, хората да се пременят в нови дрехи, да не се работи по великденските празници.

 

Ето и някои от най-разпространените поверия за празника:

 

* Според старите хора дете, родено през Страстната седмица или точно на Великден, ще има крепко здраве и много късмет.

* В нощта срещу Великден трябва да се внимава да не се вдига много шум. Счита се, че ако сте твърде гръмогласни в нощта срещу Възкресение Христово, е възможно да си навлечете гнева на злите сили и да привлечете в дома си лоши енергии.

* Има вярване, че минути преди настъпването на Великден, жена може да отправи молба с думите: "Възкресение Христово! Изпрати ми мъж, който да ми донесе много щастие!", за да се сбъдне желанието.

* В нощта срещу Великден донесете вода от кладенец или налейте директно от крана в кухнята. С тази вода поръсете стаята и особено внимателно – детската стая. По този начин се прогонват греховете, лошите мисли и злините.

* Цели четиридесет дни след Великден православните християни се поздравяват помежду си с поздрава според старата църковна форма: „Христос воскресе! – Воистина воскресе!”!

* Великден се празнува цели седем дни, известни като Светлата Седмица. Всеки от тях е светъл – Светъл понеделник, Светъл вторник…

* Според католиците на Великден трябва да си облечен в нови дрехи, за да имаш успех и късмет през цялата година.

* Набраният на Великден здравец носи здраве и дълголетие. Вярва се, че именно на този ден растението притежава магически сили и лекува и предпазва от болести.

* Първото боядисано яйце на Великден трябва да е червено. По традиция с него се прави кръстен знак върху челото на всички членове от семейството, като се започва от най-малкия.

* Поверието е, че този, чието яйце остане здраво след боренето с яйца, ще е най-здрав през годината. А първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона, за да закриля дома.

* Има и поверие, според което по едно червено яйце се дава на всеки гост, който е пристигал у дома за Великден. Така богатството няма да ходи в други къщи.

* Вярващите считали и че жени, които дълго време не успявали да забременеят, ако преспят една нощ с червено яйце в пазвата, догодина ще се радват на своя рожба.

* В някои краища на страната запазват черупките от великденските яйца, защото имат магически сили. Ползват се при баене против уроки. Бабите ги стривали на прах, който използвали при лечение на различни болести.

* Поверие гласи, че ако точно на Великден ви помоли за услуга ваш стар приятел и дори човек, когото не обичате или с когото сте скарани, ви иска прошка, трябва да помогнете и да бъдете добри християни.

* Вярванията отделят символично място и на великденския заек. Традиционно се свързва с плодородието и изобилието, а в древните ритуали и вярвания дори с Луната и нейните цикли.

Подобни статии