Здравен код в смартфона

Китайците свикнаха да контролират живота си покрай епидемията

Снимка: nyt.com Смартфонът вече е неотменен атрибут на всеки китаец.

След избухването на епидемията от коронавируса, животът в Китай се управлява от един зелен символ на монитора на мобилния телефон. Това е "здравният код", който показва, че притежателят на телефона няма симптоми (на КОВИД-19). Изисква се при качване в метрото, при регистрация в хотел или просто за да влезеш в Ухан - 11-милионния град в централен Китай, където пандемията започна през декември, пишат Оливия Чжан, Джо Макдоналд и Ю Бин от Асошиейтед прес.

Въвеждането на тази система стана възможна, защото смартфонът вече е неотменен атрибут на почти всеки китаец и защото управляващата комунистическа партия прегърна идеята за "тотален Биг Брадър", за да разшири следенето и контрола над обществото.

Влизайки в станция на метрото в Ухан, У Шънхон - началник в шивашка фабрика, сканира с мобилния си телефон баркода от постер, който активира приложението на здравния й код в нейния телефон. На дисплея на телефона се появява зелен сигнал и част от номера на личната й карта. Охранителят, който е с маска и защитни очила, й маха да минава.

Ако се беше появил червен знак, охранителят щеше да научи, че У е регистрирана като заразена, или че има температура или други симптоми и очаква диагноза. Жълт знак би означавал, че тя е имала контакт със заразен човек, но не е приключила двуседмичната й карантина и значи трябва да е в болница или изолирана вкъщи.

У, която отиваше на среща с продавачи на дребно, след като се е върнала тази седмица на работа, каза, че системата й е помогнала да добие увереност сред двумесечната пълна блокада на града, която опразни улиците му.

Хората с червен или жълт ход "със сигурност не са навън", казва 51-годишната У. "Така се чувствам в безопасност."

Широката употреба на "здравния код" е част от усилията на властите да съживят китайската икономика, като предотвратят нова увеличаване на инфекцията, когато работниците се връщат в заводите, офисите и магазините.

Почти всякакъв достъп до Ухан - промишлен хъб в Централен Китай, бе прекратен на 23 януари, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Блокадата включваше и прилежащите градове в провинция Хубей, а после на хората в цялата страна бе наредено да не излизат от домовете си в рамките на най-строгия противоепидемичен контрол, налаган някога. Последните ограничения за пътуване в Ухан се очаква да бъдат отменени на 8 април.

Другите правителства трябва да обмислят възприемането на китайския модел за "дигитално проследяване на контактите", препоръчаха изследователи от Оксфордския университет в статия, публикувана във вторник в списание "Сайънс". Вирусът се разпространява твърде бързо, за да бъде контролиран чрез традиционните методи за проследяване на пътя на заразата. "Той обаче може да бъде контролиран, ако процесът е по-бърз, по-ефикасен и с по-широк обхват", пишат те.

След като се качи на метрото, У и други пътници сканираха със смартфоните си друг код, с който записаха номера на вагона, в който пътуват, в случай че се наложи властите да ги открият по-късно.

Шафнер във вагона държеше надпис, виден за всички: "Моля, не сваляйте маските си по време на пътуването. Стойте на разстояние от т другите пътници. Сканирайте кода, преди да слезете от влака". Седалките бяха маркирани с точки, посочващи на пътниците къде да седнат, за да бъдат на достатъчно безопасно разстояние един от друг.

Тези процедури са рутинни и за посетителите в търговските центрове, в офис сгради и други публични места в Ухан. Те показват здравните си кодове, а охраната (с маски и ръкавици) проверява температурата им, преди да ги пропусне.

Здравните кодове са част от все по-широката употреба на високотехнологични методи за мониторинг, които проследяват всичко, което китайските граждани правят на публични места, онлайн и на работните си места. Милиони видеокамери наблюдават улиците и в големите, и в малките градове. Сензори следят активността в интернет и социалните мрежи. Държавните телекомуникационни оператори могат да проследяват как се движат притежателите на мобилни телефони.

Огромна компютъризирана система, известна като "социален кредит", има за цел да наложи спазване на официалните правила. На хора с твърде много прегрешения - от сериозни престъпления до досадни нарушения, като замърсяване с боклуци, може да им бъде отказано да си купят билет за самолет, да теглят заем, да получат държавна служба или да напуснат страната.

В декларация на властите в Тянцзин - пристанищен град с 16-милионно население недалече от Пекин, се казва, че здравните кодове са временни, но не се казва кога използването им може да бъде отменено.

Кодовете се издават чрез популярната месинджър услуга WeChat на интернет гиганта Tencent Ltd. и услугата за електронни плащания Alipay на Alibaba Group, най-голямата в света компания за електронна търговия.

Около 900 млн. души използват системата на WeChat, според младежкия вестник "Бейджин ют дейли" и други китайски медии. Не се съобщава нищо за броя на потребителите на Alipay.

Получаването на здравен код е лесно: потребителите попълват електронен формуляр с личните си данни, адрес и дали имат кашлица или температура. Системата не изисква потвърждение дали потребителят е здрав. Властите заплашват, че нарушителите подлежат на сурови наказания, но досега още не е уточнено какви ще бъдат те.

Според правилата хора, които се опитат да пътуват с червен здравен код, ще бъдат маркирани в системата за "социален кредит".

"Измамите, прикриването /на информация/ и други простъпки" водят до наказания, които "сериозно ще се отразят на техния живот и работа", се казва в съобщение на правителството на североизточната провинция Хъйлундзян.

Подобни статии