Здравни инспектори порязаха част от мерките срещу COVID-19 в училищата

4 класа от столичното 107 ОУ „Хан Крум“ са поставени под карантина поради контакт на учениците с учител, който е дал положителен тест за коронавирус.

Здравни инспектори порязаха част от мерките срещу коронавируса в училищата, съобщи вестник „Телеграф“. Една от идеите беше децата да се хранят в класните стаи, за да не се смесват паралелките и да не се създава струпване в школските столове. Оказа се обаче, че на много места това е невъзможно и инспекторите са въвели забрана учениците да се хранят на същото място, на което преминават часовете им. Така въпреки първоначалната идея за румсървиз до чина, каквато препоръка е записана и в насоките на здравното и просветното министерства, редица школа все пак отвориха столовете и за най-малките.

През изминалата седмица обаче не всички училища успяха да се справят с организацията, затова на много места децата си носеха обяд от вкъщи, а храненето се случваше навън. Междувременно до края на месеца продължават и проверките на Българска агенция по безопасност на храните в детските кухни майки и училищни столови бюфети. По време на инспекциите се следи и за спазването на противоепидемичните мерки от персонала, зает с приготвянето и предлагането на храни в обектите за хранене на територията на училищата.

Храненето обаче далеч не е единствената мярка срещу коронавируса в школата. Друга такава е носенето на маски от учениците в междучасията, по коридорите и общите части, а също и от учителите, които са длъжни да са със защитно предпазно средство дори по време на час.

Това обаче също доведе до проблеми. Десетки родители се обявиха против децата им да носят маски. В същото време стана ясно, че при нарушения директорите на школата ще бъдат санкционирани финансово. В тази връзка Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 СОУ излезе със становище. Според него това създава сериозно напрежение между директори и учители, между директори и родители. „Носенето на маски, според Насоките на МОН и МЗ е задължително! Но нека институциите да не забравят, че това е личен акт и не може да бъде ангажимент на друг. Необходима е според мен спешна, многостранна среща между: МОН, МЗ, РЗИ, Инспекцията по труда, директори на училища“, написа Стаматов във Фейсбук.

На този фон продължават случаите на коронавирус в училищата, като последният заразен е от столичното 107 ОУ „Хан Крум“. Там 4 класа са поставени под карантина поради контакт на учениците с учител, който е дал положителен тест за коронавирус. Целият персонал на учебното заведение ще бъде тестван в понеделник.

Подобни статии