Здравният министър: Там, където свършва информацията, започва страхът

Photo: БТА Здравният министър проф. Костадин Ангелов тръгва на визитация из страната, за да проследи как протича ваксинирането.

В понеделник стартира втората фаза само в областите, където има достатъчно налични ваксини за желаещите от първа фаза, съобщи на 14 януари здравният министърът проф. д-р Костадин Ангелов.

Такава област е Бургас. За да проучи как се провежда ваксинирането в страната, министърът ще обиколи областите, които отговарят за разпределянето на ваксините във всички градове. Още в четвъртък той отпътува към Велико Търново.

„Там, където свършва информацията, започва страхът. Не случайно една от целите ни е българските граждани да бъдат най-информирани в света.”, каза той. По думите му това помогна да се изгради доверие между здравните власти и гражданите. "Доверието доведе до повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране", посочи проф. Ангелов.

Около половината от лекарите и сестрите желаят да се ваксинират. „Стартирахме с 33 %, сега той е приближава 50. Целта ни е да достигнем 70% ваксинирани сред българското общество, над 60% също е задоволителен резултат”, каза проф. Ангелов. Ръст на желаещите да се ваксинират имало и сред учителите. Имало педагози, които не са се записали в първите списъци, но вече изявявали желание.

Здравният министър посочи, че заболяемостта за последните 14 дни е 150 човека на 100 000 население. „Това се дължи на всички граждани, които спазваха мерките.”, каза той и посочи, че у нас има 15 области до 150 души на 100 000 населени и 13 с над 150 на 100 000 население.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев посочи, че най-ниски за стойностите в Разград – 75 на 100 000 население, а най-високи във Враца- 240 на 100 000 население. Той посочи, че на картата на Европа има области в светло – Скандинавия и Балканите. Това се дължи най-вече на стойностите на България и Гърция. По смъртност страната ни се нарежда на 9-то място по смъртност с 13,6 на 100 000. По отношение на новите случаи сме на 6-о място на Балканите със заболяемост за 14-дневен период 154 души на 100 хиляди „Искам да благодаря на всички български граждани, че достигнахме тези добри резултати. Сега ми се иска да ги запазим максимално дълго. Доживяхме времето, след като ноември оглавявахме класациите по заболеваемост, сега да сме на 27-о място сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство", заяви. доц. Кунчев.

Министър отчете добра тенденция от противоепидемичните мерки. За последната седмица излекуваните са три пъти повече от новозаразените с COVID-19. За 7 дни излекуваните са 14 853, а новопотвърдените случаи 4023.

„Отчитаме добра тенденция от въведените мерки. това се отразява и на заетостта на леглата в болниците”, посочи проф. Ангелов. Към момента 32% от леглата за неусложнени случаи са заети и 44% от интензивните.

Ген.–майор Венцислав Мутафчийски подчерта, че въпреки добрите резултати, трябва да бъдем внимателни. „Не трябва да се отслабва мнителността на гражданите , трябва да се носят маски, да се спазва дистанция, да се избягват масовите събирания”, каза той. Ген. Мутафчийски посочи, че негативни тенденции се отчитат най-вече във Великобритания и Чехия. По думите му това най-вероятно се дължи на т.нар. нов щам. В Нидерландия също се оформяли няколко огнища, които се приписват на въпросния щам.

Здравният министър коментира още, че е рано да се говори за ваксинационен паспорт. „Когото една ваксина е доброволна, не може след това да бъде обвързана с ограничаване на права като свободното придвижване”, заяви той. От здравно министерство обяче вече работят по създаването на дигитален сертификат, който всеки гражданин да има с своя телефон, за да му послужи навсякъде, където му е необходимо. Той ще бъде част от пациентското досие, което пък ще бъде представено следващата седмица.

По време на брифинга стана ясно, че следващата седмица ще бъде възстановен плановият прием и плановата оперативна дейност. Здравният министър уточни, че за постъпване в лечебно заведени ще се изисква антигенен тест, който ще се прави от самото лечебно заведение. Това ще бъде включено в нова заповед за мерките, коят ще издаде утре. С нея ще бъдат разрешени и присъствени дейности в училищата и за по-големите ученици. „Следващата седмица ще бъде възстановено част от практическото обучение в училище в класовото в системата на средното образование и висшето образование. Само практиките, които не могат да се проведат в електронна среда”, каза проф. Ангелов и уточни, че списъкът ще бъде подписан и от образователния министър.

По отношение на проверката в Сандански проф. Ангелов обясни, че изпълнителният директор в болницата не е спазил ваксинационния план, но лечебното заведение е общинско и не здравно министерство не може да извърши кадрови промени. Ако болницата обаче е била държавна, то още днес министърът е щял да освободи изпълнителния директор.

Министърът подчерта още, че политиците трябва малко да спрат да експлоатират темата за изборите. „Те ще дойдат, но ако продължим да мислим само за тях и забравим за здравето на хората, ще трябва направо да избираме нов народ”, коментира здравният министър.

Подобни статии