Здравното министерство е против задължителен PCR тест преди прием в болница

Министерството на здравеопазването се обяви срещу въвеждането на задължителен PCR тест при хоспитализация в лечебните заведения, каквато практика имат вече няколко големи болници в страната, съобщиха от ведомството.

По отношение на критерии за изследване за COVID-19 се прилагат насоките на Световната здравна организация, казаха от МЗ. От там припомниха, че за риск от коронавирус следва да се смята, ако има внезапна поява на поне един от симптомите кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане, още близък контакт с вероятен или потвърден случай на COVID-19 или анамнеза за пътуване в държави с регистрирано вътрешно разпространение на COVID-19.

Обръщаме внимание, че назначаването на PCR тест за COVID-19 се осъществява по преценка на лекуващ лекар или на съответната регионална здравна инспекция, посочват от МЗ. Считаме, че от медицинска гледна точка няма необходимост всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за COVID-19, ако няма медицински показания за това. Това на практика не се прави за нито едно заболяване. Освен това, въвеждането на подобно изискване значително би затруднило навременния достъп на гражданите до медицински услуги и здравни грижи, казаха още от там.

От министерстото припомнят, че в анекса към Националния рамов договор фигурира „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19”. Тази дейност могат да изпълняват лечебните заведения и лаборатории, които имат договор с НЗОК и фигурират в заповедта на здравния министър, с която се определят лечебните заведения за лабораторно потвърждение на COVID-19 по PCR метода.

Освен това министърът на здравеопазването разрши със заповед хората над 60 години или с хронични заболявания да отказват болнично лечение при коронавируса и да провеждат терапията вкъщи. Това стана с негова заповед, след като предишна негова заповед за задължително лечение на диагнозата COVID-19 в болнични условия беше атакувана от група адвокати в съда.

Подобни статии