Златен пръстен закова героя на ъндърграунда Влади Ковачев

Някогашният лидер в мутренските среди издъхна на 69 г., след като излезе от затвора, до последно се опитваше да финтира разследващите

Преди 26 г. убийството на съпругата на богатия бизнесмен разтърси Варна и цяла България

Тази история е мрачна и изцяло криминална. По нея Хичкок едва ли щеше да направи филм, но пък е достойна за сериал от типа на „От местопрестъплението“. На 69 години почина и главният герой в нея – варненският бизнесмен и авторитет в сенчестите среди Влади Ковачев.

Не особено светлият му живот се обърка окончателно заради любимия му пръстен, който не свалял от ръката си. Но да вървим поред.

Началото

Всъщност цялата история започва с едно странно убийство в началото на март в далечната 1995 г. Владимир, или по-известен като Влади, Ковачев по онова време е един от известните бизнесмени във морската столица. Тогава той държи 5 валутни бюра, заложна къща, АГ кабинет, магазин за рибни деликатеси. Притежава 6 апартамента, 3 вилни места, кара сребрист линкълн.
Освен това Ковачев е един от топ сарафите в онези смутни години във Варна. Но в съзнанието на съгражданите си, пък и на хората от цяла България той стана печално известен с убийството на жена си Анелия.
Ковачев е една от прочутите личности на варненския ъндърграунд и прехода. Казано накратко и без финтифлюшки, всъщност той е класическа мутра от този период. Историята на живота му е показателна за това.
Първият му сблъсък с Темида е през 1977 г. Присъдата за младия тогава разюздан бохем е 5 години лишаване от свобода за групови изнасилвания.
Много момичета се оплакали, че са завличани от улицата и изнасилвани в таванска стаичка. Процесът става известен като "Черна котка", защото на вратата на стаичката, в която са били извършвани гаврите, е имало календар с нарисувана черна котка.
По-късно Ковачев е реабилитиран. Приживе той не обича да говори за това. Стандартното му оправдание е, че времената са били такива, всички са гуляели, а момичетата сами идвали и изнасилвания не е имало, нарочно са ги топели.
Влади Ковачев поначало винаги го е играел чувствителен и сантиментален. Дори и след излизането си от затвора за убийството на жена си Анелия той твърди, че в душата му това е отворена рана.

Престъплението

На 11 март 1995 г. той нахлува гол до кръста в болница "Света Анна" с Анелия на ръце. На лекарите казва, че я намерил в тежко състояние, като се прибрал. След като тя издъхва, Ковачев казва пред полицаите, че в болницата са я уморили. После продължава да измисля истории и комбинации, за да финтира разследващите. Измисля и версията за клошар, който звъннал на вратата, избутал невръстната му тогава дъщеря Николета и скочил върху майката с крясъци да дава парите.
По това време Ковачев е топсарафът във Варна.
Една от подхвърлените версии е, че убийството на жена му Анелия е отмъщение заради това, че е завзел бизнеса с валутните бюра, и предупреждение към него, че трябва да се оттегли. На погребението на жена си ридае неутешимо. Пред медиите обявява награда 1 милион долара за главата на извършителя.
"Вече знаехме, че е той, и нарочно му подхвърлих, като го извикахме: "Абе, Владо, още ли важи наградата от 1 милион долара?" Той убедено: "Да, разбира се!" "Ами хванахме го", викам. И той: "Кой е?!" "Ами, ти си, бе, Владо!" И той пребледня", разказва пред БЛИЦ криминалистът Ботьо Ботев.
Убиецът е закован от специфичен отпечатък на челото на Анелия, който е идентичен с формата на масивния златен пръстен на Влади Ковачев. Съдебно-медицинска експертиза доказва, че именно с него е спукан черепът на Анелия. Впоследствие става ясно, че убийството е станало заради скандал, че жената е наводнила апартамента, а Ковачев изпаднал в амок от това и я пребил. Варненският окръжен съд го осъди на 17 г. затвор. Апелативният съд в Бургас намали присъдата на 15 г. Според психолозите Ковачев наистина е обичал жена си и е бил силно привързан към нея, но не можел да потиска гнева си.

Финалът

Влади Ковачев излезе от затвора, след като излежа седем години и половина от присъдата. След това прекарвал основно времето си около градската баня във Варна. Той имал смесен магазин там. Местните хора разказват, че го наобикаляли както овехтели някогашни герои, така и обикновени пияници.
Ковачев имаше сериозни проблеми и с приятелката си, от която има две деца. До преди няколко години те живееха на семейни начала, но през последните бяха разделени, а тя имаше друг партньор.
Драмата стигна дори до жалба в полицията за закана за убийство, която жената подаде в Първо РУП във Варна. Ковачев се опита да потуши огъня, а в тези му опити изгоряха две водещи прокурорки от Варненската районна прокуратура, които се разделиха с ръководните си постове и се сдобиха с дисциплинарни производства.
Влади Ковачев така и не призна да е уговарял по някакъв начин прокурорките да въздействат на приятелката му, но е факт, че те безцеремонно я бяха притиснали в районното да оттегли жалбата си и тя го стори.

Болести

Последно Влади Ковачев влезе в криминалните хроники с обвинение в лихварска дейност, извършвана в изпитателния срок на условно-предсрочното му освобождаване от затвора за убийството на Анелия.
През последните 5–6 години здравословното състояние на Ковачев било силно влошено заради множеството му заболявания, сред които диабет и болестта на Паркинсон. Дните си прекарвал предимно в апартамента си на улица „Любен Каравелов“ във Варна или в двора на кооперацията, където събирал някои редовни почитатели на чашката.
Преди около седмица се почувствал зле и се обадил на Николета – дъщеря му от брака му с Анелия, с която били много близки. Жената, която неотдавна направила Влади Ковачев дядо, пристигнала от София във Варна, за да се погрижи за него.

Подобни статии