Златната рибка и втората пенсия

Български пенсионер уловил Златната рибка и си пожелал да си купи мерцедес с парите от пенсията. Така си осигурил безсмъртие. Вицът идеално пасва на реалността.

След по-малко от година предстои дългоочакваният старт на системата за задължително допълнително пенсионно осигуряване. 17 000 дами ще станат първите български граждани, които ще се възползват от нейните „благини“. Ще имат право на две пенсии и уж ще станат по-богати. С 45 лева на месец! Даже, ако вземат тая сума, ще са късметлийки.

Опции

Анализите показват, че за да получават пожизнена втора пенсия, трябва да са се осигурявали поне 40 години. Тъй като нямат този пълен цикъл и натрупаното в партидите им не е достатъчно, ще имат възможност да вземат сумата накуп. Но тя едва ли ще стигне дори за мерцедес на старо. По отношение на бъдещо законодателство, след дълги дебати, спорове, неясноти, правилата най-сетне са готови. В промените в Кодекса за социално осигуряване общо взето са обхванати всички елементи за получаване на сумите от втория стълб. Хората имат варианти за действие съобразно натрупаното в партидите. Дадени са опции за унаследяване, но най-важният избор, който трябва да направят, е дали да се откажат от втора пенсия за сметка на една държавна от НОИ. Именно това е горещият картоф, който държавата и частните фондове си прехвърлят от години.

Битка

Сега, малко преди големия старт, битката се разгаря с нови сили. Изразява се в добре мотивирани препоръки към гражданите. Експерти, близки до фондовете или до НОИ, обясняват ползите и негативите от единия или другия избор. Не липсват и размени на удари под кръста под формата на обвинения в неистинни твърдения. Накратко, привържениците на „две е повече от едно“ смятат, че прехвърлянето в НОИ би било неизгодно както за онези с ниски доходи, така и за младите, които ще се пенсионират. Първите нямат пълен стаж и така или иначе имат право на минимална пенсия от  НОИ, а вторите, защото само партидите в частните фондове са наследяеми.

Неизгодно

Според обратното мнение при сегашните правила за много хора, които предстои да се пенсионират през следващите десет години, може да се окаже доста по-изгодно да преместят партидите си в НОИ. Радетелите на една, но по-висока пенсия, смятат, че хората с ниски доходи е добре да прехвърлят парите си на държавата. Тази загриженост отвсякъде за благоденствието ни би могла да бъде похвална, но изглежда някак изкуствена. Сякаш е война за плячка. Каквото и да решим, който и да послушаме, на чиято и страна да минем – няма да направим фатална грешка. Защото с една или с две пенсии по-вероятно е да уловим Златната рибка, отколкото да си купим мерцедес на старини. 

Подобни статии